Vreme čitanja: oko 5 min.

U skromnoj kući ih je živelo 10, mama joj je kaput kupila na kredit, a otac... Teško detinjstvo Jovane Tipšin

E. J.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Velika porodica najveće joj je bogatstvo, a ona je 6. po redu dete, od osmoro koliko su njeni roditelji napravili

  • 0
Ponoćna uskršnja liturgija Uskrs Hram Svetog Save Jovana Tipšin Foto: ATA Images

Jovana Tipšin iskreno je govorila o svom detinjstvu i odrastanju u porodici od čak deset članova.

Majka je nekad njoj i sestrama jedan kaput morala da kupi na kredit, dok je pevačica od prve zarade pazarila - pola teleta.

- Odrasla sam na Zvezdari, i danas mi tu živi moja snaja, nažalost brat mi je preminuo pre par meseci. Ja pamtim to lepo odrastanje, mama, tata, nas osmoro dece, ja sam šesta po redu. Nekako ste mali, nemate odgovornost, tu mi je bila baka, tetke, to je nešto najlepšte. U dvorištu je živela baka u jednoj kući, u drugoj tetka, u trećoj mi. Kada sam imala šest godina mi smo se preselili na Banjicu - počela je Jovana.

- Nešto nisam čula da sam bila nemirna, u školi sam bila mirna, čak i kada deca dobacuju ja sam bila dobra, imala sam svoj san i pravila svoje vizualizacije kao dete. Kada sam se doselila na Banjicu ja sam imala šest godina, tada sam sa društvom pevala ispred zgrade, imali smo i žiri. Posle uz gitaru, pa kršenja, ispraćaj u vojsku i tako sam krenula da pevam. Brat mi se oženio kada sam imala devet godina i tada sam prvi put zapevala stvarno, pevala sam "Ne kunite crne oči" od Vesne Zmijanac - prisetila se.

- Kad sam imala 11 godina, mama me je prijavila na jednu audiciju u hotelu ‘Mladost’ na Miljakovcu, tada sam osvojila drugo mesto. Dobila sam putovanje za Italiju, mama je to putovanje unovčica, ne mogu da se setim šta mi je kupila. Sećam se da smo dobili šampanjac, cveće, bila sam srećna što sam ja pevala i imala podršku porodice - rekla je.

- Mama me je prijavila na audiciju, a posle sam oformila i svoj bend, pevala sam i sa Mirjanom Mirom Beširović koja je imala hit ‘Zlato moje slađano’. Kada sam tražila slike za ovu emisiju, videla sam da mi je ona napisala posvetu ‘Mojoj dragoj Jovani, velikoj budućoj zvezdi’, ona je znala da ću ja postati poznata, procenila je to kao profesionalac. Ja sam tada pevala po Srbiji, po Jugoslaviji, mama i tata nisu bili toliko za to, oni su mislili da je to nešto malo, nisu znali da će to biti profesionalno. Ako je to po Božijoj zamisli ne može niko da vas zaustavi. Ja iz škole izlazim ranije, idem da pevam, privlačilo me je to - istakla je Jovana u emisiji "Ispovesti".

Tata radio dalekovode, mama u hotelu

- Moj tata je radio dalekovode po celoj Jugoslaviji, a mama je radila u hotelu. Ja sam iz radničke porodice, bili su vredni, požrtvovani roditelji koji su se posvetili svojoj deci. Sada kada odem kod njih na grob uvek vam se zahvaljujem što su me ovako vaspitali i što sam tu gde jesam, što su vaspitali moju braću i sestre da budu pošteni, to je najvažnije od svega u životu. Sve prođe i karijera i ljubav, ali najvažnije je ostati čovek. Tata mi je bio i kuvar u vojsci, radio je prvu, drugu, treću smenu. Kada sam bila beba mama je morala da počne da radi, ja sam išla u jaslice, pa u predškolsko, obdanište, u Osnovnoj školi sam bila u boravku, a oni su stalno radili i baš su se posvetili svojoj deci - priznala je Jovana.

- Jednom sam poželela da im skuvam pasulj, starija sestra mi je rekla recept, ja sam htela da im se zahvalim tako. Sredim ceo stan, uberem cveće, osvežim prostorije. Još kao dete sam htela na taj način da se zahvalim, bila sam tada u Osnovnoj školi. Mama dođe sa posla, bole je noge, ja joj izmasiram noge, tati isto šta god treba. To mi je bilo važno, tata širi veš, ja mu kažem ja ću, a onda on kaže ‘Neka, odmori’. Mi smo uvek sve radili, radna akcija u kući, pustimo muziku. To je porodica u kojoj je vladala ljubav - emotivno je govorila Jovana za Novu.

- Tata je radio sa strujom, posle je prošao u GSP, koliko su mogli toliko smo imali. Moja najstarija sestra je rođena 1960. godine, udala se sa 19 godina, završila srednju školu, upisala fakultet i udala se mlada. Brat je rođen 1962. godine, pa je on sa svojom devojkom iznajmio stan, a mi smo ostali na Banjici. Ja sam nosila od sestara garderobu, sećam se da je mama vodila moje dve sestre i mene da nam kupi kaput na kredit. Poštenim radom su kupovali koliko su mogli, a mi sestre smo delile garderobu. Tati i mami sam zahvalna na svemu, ovih dvoje najstarijih su odrasli, počeli su rano da zarađuju, ali smo ostali nas šestoro, pa dok se plate svi računi u stanu, sve to košta - prisetila se.

Od prve zarade kupila pola teleta

- Pevala sam sa Mirjanom Beširović, tu je bila još jedna koleginica Olivera koja me uvela u ovaj posao. Ja sam od 1993. godine član ‘Melos estrade’, dugo godina sam njihov član, pre par godina sam dobila diplomu estradnom umetnika. Srećna sam što sam učila od najboljih. Oni su negde pevali i povedu i mene, ja sam imala 12 godina. Dobila sam honorar, mada meni tada pare nisu bile bitne samo mi je bilo bitno da pevam. Posle mi je bilo bitno da donesem pare kući da oni vide da sam i ja vredna, da im se zahvalim, bilo mi je žao njih, iskreno. Bila sam srećna što sam mogla da im kupim pola teleta, tata je bio srećan, stavili smo u frižider. Tati i mami sam dala pare, to je moja prva zarada - objasnila je Tipšinova.

(Telegraf.rs)

Video: Dragana Mirković i Jovana Tipšin podržale Bastinu akciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA