Vreme čitanja: oko 3 min.

Podatak o godištu Teya Dore je šokantan: Mnogi misle da je mlađa od Breskvice, a istina je daleko od toga

A. Š.

Vreme čitanja: oko 3 min.

O pevačici se veoma malo zna u javnosti

  • 1
Teya Dora Foto: RTS printskrin

Pevačica Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora se plasirala se sinoć sa pesmom "Ramonda" u veliko finale "Pesme za Evroviziju".

Teya Dora je prvi put privukla pažnju javnosti kada je izbacila pesmu "Džanum", koja se proširila van Srbije i postala svetski hit.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by TEYA DORA (@iamteyadora)

Na tekućoj manifestaciji "Pesme za Evroviziju" na kojoj se takmiči, važi za jednog od favorita, te u slučaju pobede, predstavljaće Srbiju, pa mnogi su počeli da se interesuju za njen život.

O pevačici se ne zna mnogo, ali ono što je poznato, a brojne pratioce je iznenadilo to koliko Teya Dora zapravo ima godina.

Većina je mislila da ima oko 20 godina, te da je mlađa i od Breskvice koja ima 22, jer izgleda izuzetno mladoliko, međutim Teya Dora je rođena 1992. godine u Boru i ima 32 godine.

Podsetimo, ona je završila muzičku školu u Beogradu, a potom je postala stipendista na koledžu u Bostonu, gde je studirala pevanje. Nakon diplomiranja je jedno vreme živela u Njujorku.

Teodora i komponuje, te je stvorila mnogo hitova za naše poznate izvođače, kao što su Nataša Bekvalac, Nikolija, Anastasija Ražnatović, Jovana Nikolić i drugi.

Ovu mladu zvezdu svet je već upoznao prošle godine kada je njena pesma "Džanum" postala jedna od najviralnijih numera na svetu.

Iza tuge i melanholije koja se čuje u njenom glasu, stoji tužna porodična priča.

Tekst pesme preveden je na 189 jezika širom sveta, a na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tiktok napravljeno je više miliona objava uz nju.

Teya Dora je u intervjuima koje je na Balkanu i u svetu davala povodom ove pesme iznela i mnoge činjenice vezane za njeno muzičko školovanje i rad, ali o privatnom životu je malo govorila.

Ono što niko do sada nije znao, a izuzetno je važno za pesmu Džanum, objavljeno je ovih dana i to očigledno slučajno, u lokalnom borskom mediju za koji je Teya Dora dala intervju u kome je evocirala uspomene na njeno detinjstvo iz Bora i drugih gradova istočne Srbije i Timočke krajine, koje je posećivala prateći njenu mamu dok je iz tog dela Srbije pisala reportaže za Večernje novosti.

Čini se da je novinar koji je intervju vodio i lično poznavao Teya Doru dok je bila dete, pa je objavio ne samo njenu prelepu sliku iz perioda kad je imala četiri ili pet godina, već je otkrio i ko su Teya Dorini roditelji.

Napisao je da su oni takođe Borani i da "Teinu mamu Jasnu rođenu Jojić, znamo po mnogobrojnim tekstovima o Boru i Timočkoj krajini koje je godinama objavljivala kao novinar Večernjih novosti, ali i po brojnim etnološkim knjigama među kojima su i knjige o vlaškoj magiji, čijim je pisanjem i izdavanjem pre skoro tri decenije doprinela uverenju da Vlasi imaju svoj kulturni identitet i da zaslužuju da u Srbiji ostvare status nacionalne manjine".

Novinar je napisao i da je Tein otac, slikar i grafički dizajner koga će Borani pamtiti ne samo po logotipima koje je uradio za institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Muzičke škole u Boru, već i po izložbama karikatura i sjajnih ilustracija, njegov dragi prijatelj Dragan Pavlovski Gandra, preminuo 2021. godine.

Kada uz to dodamo činjenicu da je Teya Dora u nekoliko intervjua rekla da joj je uvek teško da peva Džanum i zato što je pesma podseća na tragičan gubitak koji je imala u životu i zato što osoba koju je mnogo volela nije bila živa da se raduje uspehu Džanum, potpuno je jasno zašto Teya Dora ovu pesmu uvek izvodi sa strašnim bolom u glasu.

(Telegraf.rs)

Video: Njegove reči nisu onakve kakve su mnogi očekivali: Luk Blek odgovorio Breskvici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA