Vreme čitanja: oko 2 min.

Brat dečka Snežane Đurišić ubijen je na Košarama pokušavajući da spase život vojniku: "Živeo je za porodicu.."

M. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored Vladana, tog dana je tragično nastradala i trudna doktorka koja se našla sa njim

  • 3
Snežana Đurišić, Vanja Milošević, Vladan Foto-kolaž: Marko Jovanović, A. Nalbantjan, RTS, Privatna arhiva

Tokom NATO agresije 5. juna 1999. godine ubijen je rođeni brat, partnera Snežane Đurišić, Vladan Milošević (33), koji je bio priznati transfuziolog. On je kobnog dana pokušao da spase život vojnika na Košarama, ali je na sanitetsko vozilo u kojem je bio s kolegama bačena eksplozivna naprava.

Vladanov brat Vanja Milošević, koji važi za uglednog beogradskog doktora ovako je govorio o tom kobnom događaju.

- Tog nesrećnog dana izgubio sam voljenog brata, pred kojim je bio život. Tek je bio zasnovao porodicu. Iza sebe je ostavio dve ćerke, koje su u to vreme bile male, jedna je imala tri, a druga godinu dana. Živeo je za porodicu, a dao je život za otadžbinu. Želeo je da spase vojnika koji je bio pogođen, ali je nažalost ubijen zajedno sa trudnom doktorkom koja je bila u sanitetu. Minobacačima su pogodili sanitet i svi su na mestu ostali mrtvi - ispričao je svojevremeno Vanja.

- Moj brat je dao život. Ja mogu da mu učinim bar toliko da ljudima olakšam život na zemlji - objasnio je Vanja.

Vladan nije želeo da napusti Srbiju, iako je mogao.

- Bio je pozivan da ode u London kod tazbine. Zahvalio se i ostao uz svoj narod. Pet dana pred kraj rata dogodila se tragedija koja nas je sve zavila u crno. Zato sam svoj život posvetio tome da nekome pomognem. To je moja dužnost i najvažniji zadatak. Moj brat je dao život, a ja mogu da mu učinim bar toliko da ljudima olakšam život na zemlji - rekao je Vanja Milošević.

- Patrijarh mi je rekao: „Svi ćemo mi otići s ovoga sveta, ali vrlo je bitan način na koji odlazimo. Vaš brat je dao život spasavajući tuđi život. Od toga nema ništa svetije.“ Zbog uspomene na njega mi je drago da se čuje ova priča. Voleo bih da on bude primer mladima jer ovu zemlju neće imati ko da brani. Današnja omladina, nažalost, nema prave uzore. Bio sam zgrožen kad su pre dve godine pokidali zid kod skupštine na kome su stajala imena vojnika poginulih na Kosovu. Znate, Jevreji bi od toga napravili hram plača, to bi bila najveća svetinja, a tim momcima još uvek nije podignut spomenik - rekao je Vanja 2018. godine za Kurir.

Pevačica i doktor prošli su kroz isti bol gubitka. Njoj su za kratko vreme umrli brat, muž i otac. Uprkos svemu, važe za skladan par,  posvećen jedno drugom.

(Telegraf.rs)

Video: Snežana Đurišić predstavila novu pesmu, progovorila i o Aleksandri Prijović i Milici Pavlović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA