≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ana Grozdanović: Deca moraju da se nagrađuju po kriterijumu rezultata, a ne bogatstva roditelja

E. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Obrazovanje mora biti besplatno, decu moramo učiti da poštuju drugove, da su ravnopravni, da se nagrađuju po kriterijumu rada i rezultata rada a ne po kriterijumu bogatstva i moći roditelja"

  • 0
Ana Grozdanović Foto: Privatna arhiva

Ana Grozdanović oglasila se na temu obrazovanja i udžbenika, a njeno saopštenje prenosimo u nastavku u celosti.

"Odlučila sam da pokrenem inicijativu da novi Ministar prosvete snagom svoje funkcije obezbedi da deca uče iz knjiga koje izdaje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Srbije i da se te knjige bar 10 godina ne menjaju. Zasto da druge izdavače ističemo i da im omogućujemo da na našoj deci ostvaruju ogromne zarade? Deca sada koriste knjige raznih izdavača među kojima su neki i iz stranih država koje su više puta u istoriji pokazivale otvoreno neorijateljstvo prema Srbiji. Zašto druge da ističemo? Zašto sebe i sopstvenu intelegenciju da gazimo?! Zašto da dokazanim neprijateljima omogućujemo ogromne zarade? Zašto da naša deca uče falcifikate istorije? Zašto da se kupuju svake godine knjige kada ih možemo obezbediti tako što će ih stariji đaci pokloniti mlađima?

Budimo ljudi zaboravite moć koju funkcija donosi. Ministri na ovo gledaju kao na običan problem a u stvari je za nemoćne, osiromašene građabe ovo nerešiv problem jer deci ne mogu ni knjige za školu da kupe. Ja bih donela Zakon da se koristi jedan izdavač koji je iskljucivo iz Srbije da nam deca ne uče lažnu istoriju, da mogu knjige da se razmenjuju kroz generacije i da bar tako pomognemo roditeljima, a decu učinimo u školi jednakima.

Deca će da se više i druže jer treba stariji đak da pokloni knjige, da objasni gradivo, da reši zadatak iz radne sveske. Da li je to teško? I da li to treba ponovo izmišljati? Tako je bilo u vreme socijalista u vreme naših očeva, u vreme Tita. Obrazovanje mora biti besplatno, decu moramo učiti da poštuju drugove, da su ravnopravni, da se nagrađuju po kriterijumu rada i rezultata rada a ne po kriterijumu bogatstva i moći roditelja. Tako ćemo rešiti i problem nasilja, agresije, bolesti u školama koja nam je došla sa zapada kada smo dopustili demonstracije bogatstva i moći među decom. Ne radimo protiv sebe i svoje dece. Jedino osloncem na sopstvene snage, sopstvene izdavače, sopstvene autore možemo obezbediti zdravu, školu, decu, porodice."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA