Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriveno za šta se bore naslednici Laneta Gutovića: Nisu samo nekretnine, već još jedna bitna stvar

J. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnje mogu dobijati i oko 20.000 evra

  • 9
Milan Lane Gutović Foto: ATA Images

Borba oko nasledstva Milana Laneta Gutovića, koji je pokrenula njegova ćerka iz prvog braka, Milica, koja tvrdi da je prevarom ostala bez ičega, jedna je od glavnih tema u domaćih medijima.

Pored nepokretne i pokretne imovine (kuće na Umki, kuće u Kumodražu, vikendice "kontejner" u Neuzini, motornog čamca i četiri automobila) predmet spora su i prihodi od autorskih prava glumca, saznaje Kurir.

Dramski umetnici, kao i kompozitori, imaju pravo da njihovi naslednici 70 godina od smrti dobijaju naknade od repriza filmova i serija. Takođe, porodica polaže pravo i na korišćenje njegovog lika i dela, navode oni.

- Lane je igrao u mnogim serijama i filmovima koji se često repriziraju. Emiteri su sada obavezni da plaćaju tantijeme njihovim autorima. Isplata se vrši na godišnjem nivou i u odnosu na veličinu uloge naknada može da ide i do 20.000 evra. Budući da je on igrao i u "Boljem životu", "Tesnoj koži", "Beloj lađi" i drugim brojnim filmovima i serijama ta naknada nije simbolična - objašnjava sagovornik Kurira.

Naslednici imaju pravo da prihoduju i kada se Lanetov lik koristi u TV reklamama, ali i ukoliko neko poželi da ekranizuju njegov život na filmu.

Za života Lane je bio jedan od najplaćenijih srpskih glumaca. Za epizodu serije "Bela lađa" tražio je 7.000 evra, što nije dobio od RTS. Njegovi honorari su bili u rangu sa Aleksandrom Berčekom o čemu je sam govorio u mnogim TV gostovanjima.

- Visina mojih honorara ima suštinu presude. Nema pogađanja i nikad ne izgovaram visinu honorara bez prisustva kardiologa i neuropsihijatra. Ja sam tražio jedan honorar pre nego što je počelo snimanje "Srećnih ljudi". A onda je došao producent i objasnio mi da ne može da mi da taj honorar zbog nekog poreza već može da mi da 100 dinara manje. E tada sam odustao - ispričao je Gutović svojevrmeno gostujući na RTS.

Milan nije bio uspešan samo glumac nego i u privatnom biznisu. On se 15 godina bavio proizvodnjom predmeta od gume, jer, kako je rekao, nije pristao na poniženja koja je glumački posao u to vreme donosio.

- Hteo sam da sačuvam dronjke dostojanstva i zato sam se bavio onim što nema nikakve veze s mojim pozivom. Nisam se trudio da te dve aktivnosti uskladim - govorio je Gutović koji je živeo u Čenti i u dvorištu je gajio kokoške i patke.

O spornom usmenom zaveštanju na Fejsbuku govorila je njegova ćerka Milica. Ona ga je osporila, a rekla je da je dato pred smrt i da je po njemu svoje dve ćerke, Milicu i Nevenu, i maloletnu unuku potpuno lišio nasleđa.

Njene tvrdnje odbio je da komentariše njen brat Spasoje, kojeg je Gutović dobio u braku sa Biljanom Knežević, s kojom ima i sina Janka.

(Telegraf.rs)

Video: Šokantno oglašavanje ćerke Laneta Gutovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džoni

    12. mart 2024 | 21:53

    Nek pitaju za savet ženu Tome Zdravkovića,koja je prevarena za film i autorska prava!

  • Lucifer

    12. mart 2024 | 23:32

    Posle 3 godine, sad jure nasleđe. Nešto tu ne štima i dal je on uopšte bio s njima u kontaktu?

  • Mixx

    12. mart 2024 | 22:40

    Deca su svakako naslednici.. Nego,ovde je reč o necemu drugom ako ste skapirali izmedju redova.. koja je bila bolja cerka za života.. koliko sam povezao,sa jednom nije komunicirao,sa drugom pojma nemam..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA