Vreme čitanja: oko 6 min.

Petra Divac želi da usvoji dete: "Mama me je naučila da budem zahvalna što sam usvojena, moja priča je srećna"

A. Š.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ona uživa u ljubavi sa Mihajlom Veruovićem duže od dve godine, te je sada otkrila da planira porodicu

  • 3
Petra Divac Printskrin: Youtube/K1 Televizija

Ćerka legendarnog košarkaškog Vlada Divca i njegove supruge Ane, Petra Divac, je pred kamerama progovorila o prinovi i detaljima svog života.

Ona uživa u ljubavi sa Mihajlom Veruovićem duže od dve godine, te je sada otkrila da planira porodicu.

Petra je imala šest meseci kada su je Ana i Vlade usvojili, pored dva sina koje imaju, ona je istakla da je od starta bila princeza u porodici, te da razliku u ljubavi nikada nije osetila.

Budući da su nju usvojili, Petra je pokrenula je u okviru fondacije svojih roditelja projakat "Usvojeni za usvojene", kako bi pomogla i deci i porodicama da se što izbore sa poteškoćama i preprekama u društvu na koje nailaze.

Kada dođe vreme otkrila je da razmišlja o usvajanju.

- Želim da budem roditelj, a volela bih da imam i biološku i usvojenu decu - rekla je Petra Divac u emisiji "Ako progovorim" kod Goce Tržan.

- Nas je troje, a ja sam uvek govorila da ću imati ili dvoje ili četvoro dece. Kad god bi se Luka, Matija i ja raspravljali kad smo bili mlađi, uvek je jedno od nas ispaštalo - uz osmeh se ona prisetila.

- Roditelji nas nikada nisu razdvajali. Sve lekcije koje su dobili Luka i Matija, koji su stariji od mene sedam, odnosno četiri godine, dobila sam i ja. Mama je često znala da mi kaže: Pa, dobro, zašto ti moraš dužim putem? Videla si kako su oni prošli, mogla si iz toga nešto da naučiš. A ja sam joj odgovarala da sam neko ko sve mora da oseti na svojoj koži - rekla je Petra.

Ćerka proslavljenog košarkaša je istakla da želi da usvoji dete.

- Usvojila bih dete, naravno. Smatram da je moje usvajanje srećna priča. Mama me je naučila da budem zahvalna što sam usvojena, odnosno što sam uvek imala porodicu - rekla je Petra.

Podsetimo, kao neko ko je usvojen, prolazila je kroz nimalo lak period, s obzirom da je u pubertetskim godinama često bila na meti svojih vršnjaka koji nisu birali reči, za koje danas kaže, da su je veoma bolele. Ipak, ističe da je iz svega izašla kao mnogo jača i kao pobednik, a sve uz pomoć porodice koja je uvek bila tu za nju.

- Porodica mi je uvek bila najveća podrška, mama,tata i braća. Braća u svom, bratskom stilu "Pusti njih, oni ne znaju šta govore, šta to tebe interesuje", dok su mama i tata bili tu da me osveste, da mi kažu da me vole i da nema razloga da posumnjam u njihovu ljubav. Komentara od strane mojih vršnjaka je bilo, susretala sam se sa tim da sam ja crna ovca u porodici, da nikada neću biti ista kao Luka i Matija (moja braća), da će uvek postojati razlika između nas, jer ispred mog imena stoji etiketa usvojena ćerka, dok ispred njihovog stoji biološki sinovi. Iako u to nisam verovala, moram priznati da su te reči nekada veoma bolele. Ipak, ljubav porodice je sve zacelila - rekla je Petra i otkrila koji trenutak iz detinjstva posebno pamti.

- To je definitivno bio trenutak kada sam srela maminu drugaricu, koja je takođe usvojena. Ona je u tom periodu tragala za svojom biološkom majkom, što je i mene nateralo da se zapitam da li ja treba isto da pokrenem, da li uopšte treba da ulazim u ceo taj proces. Ona je meni sve objasnila, kako je sve to izgledalo i emotivno i psihički, gde sam shvatila da ja nemam ta pitanja koja je ona imala i zbog kojih je pokrenula ceo proces. Tu sam razgraničila sve i to je bio okidač da shvatim da pripadam tu gde jesam i da nema potrebe za bilo kakvim traganjem. Moji mama i tata su moji, moja braća su moja, uvek će da nas bude pet, tako da to je za mene, slobodno mogu da kažem, bila prekretnica - istakla je ona.

Petra je otkrila i kada je saznala da je usvojena.

- Saznala sam sa tri, četiri godine. Mama mi je saopštila. Kod nas je došla jedna žena, koja je u tom periodu dojila dete i ja sam pitala mamu šta je to, budući da sam ja uvek nosila flašicu. Ona mi je u odnosu na moje godine dala odgovor, kao i uvek što je činila kada bih je nešto upitala. I mama i tata su mi, zaista, uvek govorili da koliko vole Luku i Matiju toliko vole i mene i tu se nikada nije pravila razlika. Kad god mi je trebao savet, rame za plakanje, uvek sam znala da sam mogla da se oslonim na njih - navela je Petra i ispričala kakva pitanja je sebi postavljala tokom odrastanja.

- Ja sam bila baš mala kada sam saznala sve, tako da se ni ne sećam šta je bilo u mojoj glavi. Kasnije sam već razmišljala o tome na koga ličim, da li imam brata, sestru, da li možda na ulici prolazim pored nekog ko mi je rod, a da to ne znam. To su, inače, neka od najčešćih pitanja koja se pominju i sad u grupama, tokom razgovora sa decom koja su usvojena - priča ona.

Petra kaže da sebe nikada nije krivila za to što je usvojena, s obzirom da se taj osećaj krivice često javi u nekom periodu kod usvojene dece.

- Nikada. Iskreno, ja ne krivim ni roditelja koji daje dete na usvajanje, jer smatram da on u tom trenutku radi najbolje za to dete. Ko zna kakvi su razlozi za to. Može biti da nema uslove da ga odgoji, pa mu pruži priliku za boljim životom. Život nas natera na sve i svašta, tako da ja nemam osećaj krivice, a ne krivim ni roditelje - rekla je Divčeva.

Kako je njen otac poznat javnosti, Petra je otkrila da li joj je to pomoglo ili otežalo u životu.

- To je mač sa dve oštrice. Ne znam, zaista, on mi je tata, ja ne znam za drugog. On jeste slavan, prezime nosi određene predrasude, iako me neko ne poznaje misli svašta o meni, međutim, kad me upozna porušim mu predrasude, što mi je uostalom cilj i sa temom usvajanja. Da budem iskrena ni ne razmišljam o tome, mislim da smo nas troje normalno odgajani, ne tražimo puno, radni smo svo troje, tako da smatram da tih pet slova na kraju nije uticalo na nas kao ličnosti - rekla je Petra.

Kada bi srela svoje roditelje, kako kaže, nije razmišljala šta bi ih pitala.

- Nisam o tome razmišljala, morala bih malo duže o toj temi da razmislim, ali jedno znam. Zahvalila bih se, rekla bih im da ih ne krivim, da sam jako srećna, živa, zdrava i zahvalna jer su me dali na usvajanje i time sam dobila šansu za bolji život. Ne znam pod kojim okolnostima su me dali, ali ne osuđujem ih i imam veliku zahvalnost, jer me biološka majka nije abortirala i danas sam tu i pričam na tu temu potpuno normalno - ispričala je Petra Divac za "Republiku".

(Telegraf.rs)

Video: Vlade Divac na rođendan Pejovićeve ćerke došao sa svojom naslednicom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZVEZDA

    29. mart 2024 | 15:08

    Jel ova zna neku drugu reč osim USVOJENA?? Toliko je puno takve dece, toliko puno ljudi koji su usvojili a ona od sebe i svojih pravi toliku senzaciju?? Stvarno je preterala koliko je iskompleksirana.

  • Mrcke

    29. mart 2024 | 16:35

    Koja patetika sa tim vise USVOJENA! Pa to se maltene uvek izbegava reci, po njoj i ovo dvoje....oni nisu njeni roditelji!. Ja imam usvojeno dete i nikada mu necu reci da je usvojena, nego da je moja!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA