≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tužilaštvo ispituje optužbe za uznemiravanje: Koleginice optužile poznatog reditelja, on sve priznao

N. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

On se pre nekoliko dana oglasi nakon što se poslednjih nedelja po glumačkim kuloarima sve glasnije priča o optužbama za s*ksualno uznemiravanje

  • 0
Dalibor Matanić Foto: ATA Images

Policija provodi uviđaj o poznatom reditelju Daliboru Mataniću za kojeg se saznalo da je s*ksualno uznemiravao koleginice.

- Povodom zaprimljenih pitanja novinara o postupanju Opšinskog kaznenog državnog tužilaštva u Zagrebu u odnosu na više medijskih objava o možebitnom počinjenju kaznenih dela, za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, ili prekršaja muške osobe (1975.), odgovaramo da policija, u koordinaciji s ovim državnim Tužilaštvom, provodi uviđaj - rekli su iz DORH-a za "Index".

Inače, hrvatski reditelj i scenarista Dalibor Matanić pre nekoliko dana oglasi nakon što se poslednjih nedelja po glumačkim kuloarima sve glasnije priča o optužbama za s*ksualno uznemiravanje na njegov račun.

Dalibor se izvinio zbog neprimerenog ponašanja i otkrio da se sam prijavio ustanovi za lečenje.

Dalibor Matanić Foto: Profimedia/Kinorama /Gustav Film/See Fil/AFP

"Večernji list" pisao je o tome da je Matanić zbog uznemiravanja žena izgubio poslove, a reditelj je potom, putem Fejsbuka objavio fotografiju na kojoj piše "Kajem se", uz veoma opširan tekst u kome opisuje kroz šta sve prolazi.

"Drage kolegice i kolege, prijjateljice i prijatelji. Stvarni i virtualni. Možda ste primetili da sam nestao s društvenih mreža. Međutim, danas sam se vratio samo kako bih vam ispričao svoju priču, jer puno je verzija ovih dana, a volio bih ipak da čujete moju stranu.

Više od 20 godina brinem na setu da žene imaju mir toliko potreban za glumačku koncentraciju i zato većina glumaca i voli raditi sa mnom jer ne dopuštam nikakva uznemiravanja, čak sam znao dati i otkaze onima koji ne bi poštovali mir glumica i ostalih saradnica. Kako to obično biva, znao sam svaki detalj u kadru koji bi snimao, no pritom lično nisam bio svestan detalja svog ponašanja...

Iskreno i neizmerno žalim zbog svojih neprimerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni izvinjenje za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, ali ništa ne opravdava ako nekome izazovete osećaj nelagodnosti.

Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za lečenje zavisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvestio sam da sam na neprimeren način uznemiravao kolegice. Sve se događalo u trenucima kad sam bio pod uticajem alkohola ili droga.

Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava.

Voleo bih pre svega da u ovome budem budem primer drugim kolegama, reč je o vrlo osetljivom terenu u kojem se neki od nas očigledno ne snalaze najbolje.

Delu žena već sam se lično izvinio i molio za oprost. Nastaviću to najponiznije i s punim respektom raditi tokom lečenja.

Priznajem svoje pogrešne postupke, ali apelujem na medije da se zbog zaštite moje porodice, ne nadodaju priče i da se svakako priča na adekvatan način obradi i proveri te ne meša s drugim slučajevima. Moja žena i troje dece smo humanistički odgojeni, mi ne znamo mrzeti, mi ne zameramo onima koji su nas drugi dan zbog mojih grešaka, odmah ostavili bez posla, stekli smo neke nove lepe prijatelje koji su spremni pomoći. Najbitnije u svemu ovome je da sam ja u potpunosti shvatio da je to što sam radio neprihvatljivo, tog nisam bio svestan i nisam razumeo svoju poziciju na ispravan način. Nema opravdanja za greške koje sam počinio, predan sam radu na sebi kako se takvo ponašanje i postupci ne bi nikada ponovili.

Spreman sam snositi posledice, suočiti se s problemima koje imam, ali molim sve, posebno medije, da budu obzirni prema mojoj porodici, koja s ovim nema ništa.

Napravio sam puno umetničkih uspeha za ovu zemlju, ali verujte mi da bi iste sekunde sve to menjao samo da sam na trenutak bio bolji muž, bolji otac i manje povredio druge...

Nakon ove izjave u potpunosti se povlačim iz javnosti i molim sve za razumevanje s obzirom na to da sam na lečenju upravo zbog problema koje sam uzrokovao.

Hvala svima, naročito glumcima na iskrenoj podršci."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA