Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge je zbunio ovaj detalj: Evo kakvo značenje ima zastava koju je ponosno držao pobednik Evrovizije

A. Š.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim zastave svoje zemlje, Švajcarac je sve vreme tokom prenosa Evrovizije u ruci imao još jednu zastavu koju je ponosno držao

  • 7
pobednik Nemo Švajcarska, Finale Evrovijiza Malme 2024 Foto: Tanjug/AP

Švajcarski predstavnik Nemo Metler je pobednik 68. najvećeg muzičkog takmičenja Pesma Evrovizije, a evo šta je mnoge gledaoce zbunilo u toku finala istog.

Tokom bodovanja žirija, mnogi su primetili zastavu kojom je Nemo mahao ili se njom pokrio na takmičenju.

Osim švajcarske zastave, Nemo je pokazao i zastavu koja ima žute, bele, ljubičaste i crne vodoravne pruge. Radi se o nebinarnoj zastavi ponosa.

Rodno nebininarna osoba je identitetska odrednica za osobu koja se ne oseća i ne identifikuje ni kao žena, ni kao muškarac, ili se oseća i identifikuje i kao žena i kao muškarac, ili se pak definiše potpuno izvan binarnih (žensko-muških) normi.

Nebinarne osobe traže da se oslovljavaju s oni, njih, njihov.

Žuta pruga predstavlja ljude čiji pol postoji izvan binarnog sistema, bela pruga ljude s više ili svih polova, ljubičasta ljude s rodovima koji se smatraju kombinacijom muškog i ženskog pola, a crna ljude koji se identifikuju kao osobe bez pola, piše Dnevnik.hr.

Podsetimo, mnogi se pitaju koliko zaradi pobednik ovog muzičkog takmičenja, a odgovor je neočekivan - ne zaradi ništa!

Nagrada za pobednika Evrovizije je stakleni trofej u obliku mikrofona.

Novčana nagrada ne postoji, niti je ikada postojala, a izvođač od pobede na Evroviziji dobija popularnost, rastu mu cene nastupa i slušanost u celom svetu.

Kada je 2014. godine na Eurosongu pobedila austrijska Končita Vurst, od austrijske vlade je dobila nagradu od 2.5 miliona evra.

Marija Šerifović otkrila je nedavno, ekskluzivno za naš portal, da ona od vlade Srbije za svoju pobedu umesto novca dobila - bombonjeru.

To znači da Nemo svojom pobedom može dobiti nagradu eventualno od vlade Švajcarske ili neke institucije u svom rodnom gradu.

Inače, Nemo je švajcarski reper, pevač i muzičar koji svira violinu, klavir i bubnjeve. Ima 25 godina i deklariše se kao nebinarna osoba, odnosno ni kao muško ni žensko, već kao "oni".

Numera "The Code" kojom se predstavio pred Evropom, govorio upravo o tome.

- "The Code" govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac, ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces, ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba - istakao je predstavnik Švajcarske jednom prilikom.

Na velikoj sceni Evrovizije istakao se jakim vokalom i moćnim nastupom, tokom kog se vrteo na krugu.

Takođe, imao je specifičan stajling, nosio je puder roze suknjicu i upečatljivu bundu.

Kada je izabran da predstavlja svoju zemlju, istakao je za njega to velika čast.

- Neverovatna je čast što mogu da predstavljam Švajcarsku na Evroviziji. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao kvir osobi vrlo važno da se zauzmem za celu LGBTQIA+ zajednicu - izjavio je Nemo.

(Telegraf.rs)

Video: Evo šta je pobednik 68. Evrovizije šta je rekao o pehu koji ga je zadesio: Slomio sam prst i trofej

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA