Vreme čitanja: oko 4 min.

Miki Mitrović u pesmama i sećanjima: "Ovo i da se odrecituje bio bi hit"

A. Š.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Muzičku školu "Ognjen Prica" završio je u Zagrebu, a kad je prešao u Beograd počeo je da svira po kafanama i da juri pevače svojih pesama

  • 2
Muzička apoteka Miki Mitrović Foto: Promo

"Zašo pitaš kolko mi je leta,

zar ti moja lepota sad smeta,

znam da volim, znam da pružam sreću,

za godine ja da pitam neću.

Neka vreme prolazi,

neka duša sniva,

srce moje boleće

sve dok budem živa.

Nema pesme bez staroga vina,

zagrljaja bez zrelih godina,

telo gori a razum se gubi,

srce živi kada tebe ljubi.

Ko se žali da mlad više nije,

svoje želje pred drugima krije,

narod kaže sigurno ste znali,

pretvara se ništa mu ne fali.

Volim ljubav i smešim se svima,

u mom srcu mnogo mesta ima,

mladi, stari svi znaju da vole,

al ja biram šta je meni bolje."

(Miki Mitrović - Dragoljub Hadžić)

24. maja 2001. preminuo je Dmitar Mitrović Miki, harmonikaš i kompozitor desetina pesama sa snagom evergrina. Da je komponovao samo tri pesme - "Zašto pitaš kolko mi je leta", "Ako me nekada sretneš", "Oči su moje mutne od dima" - imao se rašta i roditi.

- Kada mi je Miki pokazao pesmu "Zašto pitaš kolko mi je leta", bila sam zatečena. Pesma je imala šlagerski prizvuk i izuzetno poetičan tekst, problem je što je bilo mnogo teksta. A kad smo otišli u studio na snimanje, bila sam još više šokirana: Miki je spojio prve dve strofe, bez foršpila, pa tek onda refren, a onda je posle treće strofe i refrena dodao i četvrtu strofu. Pitala sam se ko će ovo da sluša i zavoli, a eto pesma postade evergrin - pričala je Vasilija Radojčić u Muzičkoj apoteci.

Dmitar Mitrović (za prijatelje Miki Runi) rođen je 31. oktobra 1931. godine u Mrsaću kod Kraljeva. Rano je počeo da pevuši i svira harmoniku, a tokom školskih dana postao je i član KUD-a "Heroj Maričić". Muzičku školu "Ognjen Prica" završio je u Zagrebu, a kad je prešao u Beograd počeo je da svira po kafanama i da juri pevače svojih pesama. Već 1970. komponovao je i svoj prvi večiti hit "Oči su moje mutne od dima."

Za petnaestak godina intenzivnog stvaralaštva komponovao je oko dvesta ploča sa desetinama večitih i potencijalnih hitova: "U svetu sam život ostavio" (Stojan Marković, Zaim Imamović), "Oči su moje mutne od dima" (Miloš Milošević), "Ako me nekada sretneš" (Žika Nikolić), "Zašto pitaš kolko mi je leta" (Vasilija Radojčić), "Noćas majko oboje smo budni" (Šeki), "Šubare mi moje", "Moj se život mnogima ne sviđa" (Toma Čolović), "Moj se dragi sviđa mojoj nani", "Ti me prosiš dragi" (Duet Milena i Mladen Kosmajac), "Hej, seljaci, zapevajmo sada", (Ahmet Bajrić), "Dođi po svoj deo bola" (Toplica Ranisavljević), "Slike si bacila moje" (Dorđe Masalović), O, sunce, bar ti mi kaži" (Mila Matić)...

- Mikija sam upoznao u kafani "Grand" u Zemunu. Muzika svira, veselje na vrhuncu, a moje društvo zamoli upravnika da i ja nešto otpevam. "Može, ako zna da peva", reče upravnik. Uzeh mirkofon i otpevah Tominu pesmu "Majko draga uberi mi buket belih ruža". Pobrah i aplauze, stiže i piće, priđe mi i jedan gospodin (u to vreme drug) i upita: "Da li bi hteo da snimiš ploču sa mojim pesmama? Ja se zovem Miki Mitrović, bavim se komponovanjem. Sutra u deset sati dolazim kod tebe da snimimo pesme na magnetofon i da ih uvežbaš."

- Mislio sam da se čovek zeza sa mnom, ali sutradan dođe ispred moje kuće sa harmonikom. Pokazao mi je pesmu "Oči su moje mutne od dima" i ostavio da je uvežbam dok se ne vrati sa tezge. Kad smo otišli kod glavnog urednika PGP-a Miće Đorđevića, sačekala nas je hladna konstatacija: "Miki, pa ti si i sa ulice počeo da nam dovodiš pevače." Kad je pesma postala megahit, Mikijevoj sreći nije bilo kraja, počeo je da se hvali i pred ostalim kompozitorima, pitao je za mišljenje i Bucu Jovanovića. "Ništa naročito, to je samo pesmičak sa banalnim naslovom" - rekao je Buca. "Buco, pa ovo samo da se odrecituje, ima da se proda u sto hiljada" - uzvratio je Miki.

Tako je i bilo. Ploča sa Mikijevom pesmom "Oči su moje mutne od dima" prodata je u višestrukom zlatnom tiražu. Početkom 70-ih, baš u vreme snimanja svojih najvećih hitova, Miki je komponovao i parodije za legendarnog Čkalju. U godinama "Apola 8" i planetarne gordosti zbog ovladavanja svemirom, Miki Mitrović je u tandemu sa pesnikom Dragoljubom Hadžićem snimio dvadesetak pesama, tek toliko da nas podseti koliko smo banalni:

"Kad pogledam oko sebe,

svet u kome živim,

napraviše ljudi čudo,

prosto im se divim.

Presađuju ljidska srca

ko mladu salatu i na mesec popeše se

ko da je na spratu."

Miki Mitrović je bio veliki boem, žensakroš i kafanac. I pored muzičke pismenosti i rada sa zvezdama, nesebično je pružao šansu i mladima. Pamte se Mikijevi nastupi u "Lipovim ladu", "Vršačkom bregu", "Putniku"... Voleo je i da zapeva, naročito u duetu sa Anđelom Anđelić i Jadrankom Krećom, snimio je i nekoliko pevačkih ploča.

- Mki je bio, onako na prvu, nabusit i odbojan, a u stvari je bio retko druželjubiv čovek. Kad iz banke iznese pun džak para na ime tantijema, čašćavao je celu kafanu, i znane i neznane. Mogao je da nabavi daleko veću estradnu karijeru, ali nije mogao bez kafane. Godinama je svirao tzv. "socijalističke slave", te male seoske vašare. Veliki posao je završavao utroje: Miki sa harmonikom, gitarista i pevač - pričao je Mikijev prijatelj i tekstopisac Mlađa Nikolić.

(Goran Milošević)

Video: "Gedža, to ti je na španjolskom - gospodin": Nikola Urošević gost Muzičke apoteke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nedeljlko

    24. maj 2024 | 12:00

    Legenda

  • Mile Đedović

    26. maj 2024 | 16:20

    Imao sam čast i zadovoljstvo da sam se par decenija družio i sarađivao sa Mikijem Mitrovićem i Mlađom Nikolićem. Najbolji prijatelji i izuzetni prijatelji su bili i ostali su meni u živom sećanju. Ostavili su obojica muzička dela za večnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA