• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li životinje umeju da broje? Naučnici otkrili nešto neverovatno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Studija je potvrdila postojanje sposobnosti za shvatanje brojeva kod pacova, ali...

  • 0
Pacov Foto: Shutterstock / Oleg Kozlov

Pitanje da li životinje umeju da broje jedno je od onih za koje se mislilo da će ostati bez odgovora. Međutim, tim kineskih naučnika veruje da je potvrdio postojanje sposobnosti da se shvate brojevi kod pacova, objavili su Gradski univerzitet Hongkonga i Kineski univerzitet Hongkonga. Neverovatno otkriće dovelo je do ključnog životinjskog modela za ispitivanje osnove numeričkih sposobnosti i kod ljudi, navodi MedicalXpress.

- Ova inovativna studija koristila je zadatak numeričkog učenja, tehnike manipulacije mozgom i modeliranje veštačkog inteligencijom da bi rešila stalnu debatu o tome da li pacovi umeju da broje – rekao je Jung Ving-ho, profesor kognitivnih neuronauka na Gradskom univerzitetu Hongkonga.

Studija objavljena u žurnalu Science Advances, baca više svetla na mehanizme iza numeričkih sposobnosti, kognitivne osobine u osnovi matematičkih sposobnosti, što se smatra karakteristikom ljudske inteligencije.

Tim je razvio algoritam da generiše stimulus koji omogućuje da se životinje fokusiraju samo na brojeve i smanje sve faktore koji bi ih ometali.

- To će pomoći da bolje razumemo kako životinje shvataju i kvantifikuju brojeve – rekao je prof. Jung.

Tim je otkrio da pacovi bez ikakvog znanja o brojevima mogu da razviju osećaj za brojeve ako se treniraju zvucima koji predstavljaju dva ili tri broja.

Istraživači su otkrili i da kada blokiraju specifični deo mozga pacova sposobnost pacova da shvate brojeve je poremećena, ali ne i osećaj magnitude.

- Ovo ukazuje da mozak ima specifičnu oblast koja se bavi brojevima – rekao je prof. Jung.

(Telegraf Nauka / MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>