SENZACIONALNO: Ujedinile se Severna i Južna Koreja, narod u suzama ruši ogradu na granici! (FOTO)

Kasno sinoć po korejskom vremenu u iznenadnom sastanku lidera dve zemlje potpisan je mirovni sporazum, a odmah potom i sporazum o momentalnom ujedinjenju koji je aklamacijom izglasan u oba parlamenta. Slavlje na ulicama Pjongjanga i Seula, građani hrle ga granici koja se ruši

  • 2

KAKAV OBRT! Umesto rata između Severne Koreje sa jedne strane, i njenog južnog suseda i Amerike sa druge strane, Pjongjang i Seul danas su potpisali međudržavni sporazum o ujedinjenju, koji je ekspesno i aklamacijom izglasan u oba parlamenta.

Rano jutros prethodno je potpisan i mirovni ugovor, kojim se tehnički stvorila mogućnost ujedinjenja.

Narod i na severu i na jugu izašao je na ulice i slavi obnovu jedinstva i kraj napetosti.

- Moja majka celog života čeka da vidi ujedinjenje našeg naroda. Njena radost zbog ovakvog raspleta krize ne može se rečima opisati - kaže Oh San-ha (21), studentkinja glume.

Ova vest dolazi potpuno neočekivano, pošto je pre samo nekoliko dana narod Severne Koreje podržao raketni napad na Sjedinjene Američke Države kada se njih na desetine hiljada skupilo na centralnom trgu u Pjongjangu, a Kim Džong-un naredio vojsci da bude spremna za lansiranje balističkih projektila na američke baze u regionu.

Podsećamo, Severna Koreja je pre petnaestak dana objavila ukidanje primirja sa Jugom, koje je na snazi već šezdeset godina.

- Ovo je veliki dan za veliki korejski narod. Ista je krv i sa jedne i sa druge strane granice. O ovome sanjamo decenijama unazad, a san je konačno postao java - rekao je Kim Džong-un južnokorejskog televiziji.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-Hje tresla se na zajedničkoj konferenciji za štampu, koju je držala sa naslednikom dinastije Kim, i u suzama se obratila naciji.

- Oprostite mi što ne mogu da se suzdržim. Ovo je trenutak koji prevazilazi nas kao individue, prevazilazi našu moć razumevanja. Ne mogu da vam opišem kako se osećam u ovom trenutku, u ovom istorijskom trenutku koji će prekinuti vekovnu agoniju našeg naroda. Ponovo smo konačno zajedno u slobodi! Japan nas okupirao, a onda su na posvađali zbog ideoloških razlika. Sada smo tome stali na kraj! 1. april će zauvek ostati zabeležen kao datum kada se rodila naša velika nacija! - rekla je ona, grcajući.

Vojnici na granici, sa obe strane, koji su do juče držali svoje puške uperene jedni na druge, a braću "po materi" na nišanima, bacaju puške i grle se međusobno.

Agencije procenjuju da je oko 300.000 građana Seula peške krenulo ka granici, gde u suzama ruše ogradu i grle se sa svojim sunarodnicima sa Severa. Paralelno, procesija žitelja Pjongjanga krenula je u istom smeru, a procenjuje se da je kolona duga gotovo oko 20 kilometara.

Tehnički detalji još uvek nisu objavljeni, pa stoga još uvek nije jasno kako će ujedinjena Koreja biti politički organizovana. Ipak, analitičari veruju da će doći do demokratizacije Severa, te da će tamo već ove godine biti održani prvi slobodni izbori posle Drugog svetskog rata.

Ekonomski stručnjaci ocenjuju da će biti veliki problem uskladiti dve ekonomije, ali tvrde da je to izvodljivo. Južnokorejski giganti već najavljuju izdašnu pomoć u podizanju ekonomije dosadašnje Demokratske Narodne Republike Koreje.

Uskoro se očekuje video-snimak slavlja sa ulica Pjongjanga i Seula.

(Telegraf.rs / A. Prililić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexa

    1. april 2013 | 13:52

    E ovo je vest :-) napokon jedna dobra, svaka cast pametni ljudi kome je rat doneo dobro nek vam je sa srecom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA