Paviljon Republike Srbije biće otvoren sutra na Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji

Međunarodna izložba umetnosti Bijenala u Veneciji biće otvorena do 27. novembra

  • 0
Venecija Bijenale Foto: Profimedia/Riccardo Bianchini / Alamy

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvoriće sutra Paviljon Republike Srbije u Đardinima na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji. Na toj prestižnoj smotri umetnosti, čija je tema "Mleko od snova" Srbiju predstavlja projekat "Hod sa vodom" (Walking With Water) umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić.

Nikolićeva istraživanja kroz dva rada, “800m” i “Dokument” potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom, u ovom slučaju, vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja. Kroz dva nova rada posetioci će se susresti sa dva dominantna formata slikarstva – vertikalnim i horizontalnim i dva različita skupa odnosa.

Jedan je pogled izdaleka, mentalno distanciran, dok je u drugom telo gledaoca postavljeno kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje. Rad “800m”, snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem gugl mapa i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora.

"Dokument", u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom. Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika.

Umetnička direktorka Bijenala Ćećilija Alemani odlučila se za slogan „Mleko od snova” po knjizi Leonore Karington (1917–2011). Prema njenom objašnjenju, Karingtonova je opisivala magični svet u kojem se život konstantno preobražava kroz prizmu imaginacije, gde svako može da se promeni, transformiše, postane nešto drugo ili neko drugi. Alemani kaže da izložba vodi posetioce na imaginarno putovanje kroz metamorfoze tela i definicije čovečnosti.

Međunarodna izložba umetnosti Bijenala u Veneciji biće otvorena do 27. novembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA