Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro Jagoš Marković

Vreme čitanja: oko 1 min.

Imao je 58 godina

  • 8
Jagoš Marković Foto: Tanjug/Tanja Valič

Jagoš Marković preminuo je u 58. godini.

Jagoš Marković rođen je u Podgorici 1966. godine. Važi za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008 godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike : "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Dr", "Antigona", "Pepeljuga" (opera) i "Figarova ženidba" (opera).

Po pravilu, njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

Dobitnik je oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada , nagrada Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ , „Ardalion“…

U Bugarskoj je održan festival "Balkan čita Jagoša" u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    22. septembar 2023 | 18:58

    Pravio selfi na vagonu pa ga ubila struja ili mu se nije otvorio padobran? Kako, od čega je umro? Kad pišete vest bar je napišite kako bog zapoveda.

  • Gavrilo

    22. septembar 2023 | 20:05

    Večnaja pamjat u carst u nebeskom!!!

  • Ja

    22. septembar 2023 | 19:32

    Upravo tako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA