Vreme čitanja: oko 2 min.

"Slike života" su svedočanstvo kako se živelo 1913. godine u Prištini, Prizrenu, Lipljanu i Gračanici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložbi je prisustvovao znatan broj meštana Gračanice kao i predstavnici Slovenačkog kntigenta KFOR-a

  • 0
Gračanica- Izložba fotogarfija Albera Kana Foto: N.Zejak

U organizaciji Arhiva Kosova i Metohije u Domu kulture u Grčanici večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine“.

Izložbu koju čini 80 fotografija iz života običnih ljudi, bivših turskih podanika, a već slobodnih građana, stanovnika onovremene Prištine, Prizrena, Lipljana i Gračanice, nastale 1913. godine otvorio je Goran Sudimac iz Državnog arhiva Srbije.

Fotogarfije koje se čuvaju u Muzeju Albera Kana kod Pariza, kako je on rekao, čine jedno od najzančajnijih svedočanstava srpske kulturne baštine na području opština Priština, Lipljan, Prizren i Gračanice.

- U pitanju su mesta koja su više od istorijskog svedočanstva. To su mesta koja preko Kanaovih fotografija govore o kulturi tadašnjeg srpskog i drugog stanovništva na prostoru koji je godinu dana kasnije oslobođen od Turaka,rekao je Sudimac.

Govoreći o značaju istorijske građe, sačuvane na fotogarfijama, poput večerašnje izložbe predstavnik Istorisjkog arhiva „31.januar“ iz Vranja Predrag Stojković je naveo da se u inostranstvu nalazi više od 5.000 dokumenata srpske arhivske građe.

- U Skoplju se nalazi arhivska građa iz vremena pre prvog svetskog rata, u Bugarskoj je dokumentacija i arhivska građa prvog svetskog rata, a u Italiji iz drugog svetskog rata“, naveo je on dodajući da u ovom trenutku ne psotoji državna institucija koja se bavi „arhivskom građom u egzilu“.

Direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković je pojašnjavajući izložene fotografije naveo da su one „Slike života“, svedočanstvo o ljudima koji su živeli i kako su živeli 1913 godine u Prištini, Prizrenu, Lipljanu i Gračanici.

- Svaka fotografija je nastala početkom maja 1913 .godine i one nam govore da su tadašnje stanovništvo činili Srbi, Jevreji, Romi i mali broj pripadnika drugih nacija - kazao je Marković dodajući da uz fotografije koje se čuvaju u Kanovom muzeju o sastavu stanovništva, kulturi i životu uglavnom seljaka svoj pečat je svojim fotografijama ostavio tadašnji konzul u Prištini Branislav Nušić.

Večerašnja izložba fotografija kako je u trecenziji napisao prof. dr Vladan Virijević prikazuje mnoštvo detalja iz onovremene Prištine, Prizrena, Gračanice i Lipljana.

- Kan nam je podario svojevrsne tapije na ove predele, koje upečatljivo svedoče o onome što neki zluradi „moćnici” u današnjici zdušno osporavaju, težeći krivotvorenju istorijske zbilje zarad dnevnopolitičkih, ali i dalekosežnih implikacija“, zapisao je Virijević.

Izložbi je prisustvovao znatan broj meštana Gračanice kao i predstavnici Slovenačkog kntigenta KFOR-a.

(Telegraf.rs/N. Z.)

Video: Magična svetlosna izložba na Adi: Zavirite u čarobni svet Alise u zemlji čuda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA