Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena izložba "Mostovi svetlosti" u Vojnom muzeju

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložbu je otvorio državni sekretar Minstarstva odbrane Nemanja Starović koji je istakao da su izložena neka od najznačajnijih dela savremenog srpskog stvaralaštva, koja su istovremeno spomenici ljudskih sudbina i podsetnici na velike tragedije i genocid

  • 0

Izložba "Mostovi svetlosti - Izbor iz Zbirke umetničkih dela Muzeja žrtava genocidaʼʼ otvorena je u galeriji Vojnog muzeja, gde će trajati do 17. januara 2024. godine.

Izložbu je otvorio državni sekretar Minstarstva odbrane Nemanja Starović koji je istakao da su izložena neka od najznačajnijih dela savremenog srpskog stvaralaštva, koja su istovremeno spomenici ljudskih sudbina i podsetnici na velike tragedije i genocid.

Postavku "Mostova svetlosti" čini izbor od blizu stotinu umetničkih dela iz zbirke muzeja, koja su javno predstavljena prvi put od njegovog osnivanja 1992. godine, a Starović je ocenio da izložba odslikava problemska mesta prošlosti, sa fokusom na Drugi svetski rat i stradanje srpskog stanovništva, propitujući naš odnos prema kulturi sećanja.

Na izložbi, čiji je autor kustos Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević, predstavljena su ostvarenja Pjera Križanića, Milorada Ćirića, Piva Karamatijevića, Đorđa Andrejevića - Kuna, Majde Kurnikove, Branka Šotre, Franje Mraza, Lazara Vujaklije i Božidara Prodanovića.

Tu su i dela Miloša Bajića, Zdenke Kartusove, Vide Jocić, Miodraga Živkovića, Nandora Glida, Ismeta Mujezinovića, Ljiljane Bursać, Predraga Đakovića, Simonide Radonjić, Milene Maksimović-Kovačević, Daniele Fulgosi i drugih.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić je istakao da se radi o atipičnoj izložbi za njegovu ustanovu, pošto posetioci i stručnjaci ne očekuju da se tema genocida tretira iz ugla umetnosti, a od stotinjak dela, koja plene snagom i tehnikom, "dvadesetak nose epitet remek dela".

Prema njegovim rečima, izložena su dela koja umetnički prikazuju stradanje našeg naroda, pred kojima posetilac zanemi.

Ristić je posebno istakao "Jame", do sada ne izlagano delo u livenoj bronzi Nandora Glida (1924-1997), čija je cela porodica stradala u holokaustu, a govori o stradanju srpskog naroda u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Izložen je i model spomenika na Tjentištu Miodraga Živkovića, koji jedino poseduje Muzej žrtava genocida, a centralno mesto na izložbi ima "Most svetlosti" Ljiljane Bulajić, sačinjeno od zlatnog pigmenta na transparentnoj foliji.

Ristić je pomenuo kao delo koje "ima posebnu poruku i snagu" autoportret vajarke Vide Jocić (1921-2002), koja je bila u nacističkom koncentracionom logoru Aušvicu.

Predsednica Srpskog istorijskog društva Suzana Rajić je ocenila da izložba uvodi posetioca u svet umetnosti i istorije gde svaka crta lica govori više od stranica pisanog dela.

"Izraz patnje, unututrašnjeg bola, bez obzira da li se radi o ženama, deci ili vojnicima, sa rečima se teško može dočarati. Osećamo pijetet prema žrtvama i razumemo bol i patnju", istakla je Rajić.

Radosavljević je istakao da je izložba "malo drugačiji presek kulture, kulture sećanja, istorije i istorije umetnosti" i zahvalio se umetnicima koji su dela poklonili ili ponudili u otkup, dodavši da su neka spašavali na različite načine, čak i sa crnog tržišta.

"Kultura sećanja zadire u sve sfere života, a posebno umetnosti, i inspiriše i vuče ljude da se straha i traume oslobode kroz stvaralački čin", naveo je Radosavljević.

Realizovanje izložbe su omogućili Ministarstvo kulture, Ministarstvo odbrane i Fondacija Muzeja žrtava genocida, a prati je ilustrovana dvojezična srpsko-engleska monografska publikacija sa kustoskim tekstom i pratećom vizuelnom dokumentacijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA