≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dodeljena priznanja “Najžena” i “Najmuškarac XXI veka”: Laureati Branka Bešević Gajić, Branislav Lečić...

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Priznanje “Najžena” i “Najmuškarac XXI veka” koje se dodeljuje u 20 kategorija za najuspešnija poslovanja, otišlo je u ruke izvanrednih pojedinaca, vrhunskih profesionalaca u svom poslu na svečanosti u beogradskom Event centru, saopštila je organizacija manifestacije

  • 0
Branislav Lečić Foto: Siniša Kroki i Saša Mihajlović

Udruženje “Najuspešniji privrednik 21. veka” u petak veče 23. godinu zaredom izabralo je najbolje u svojoj delatnosti u Srbiji i regionu, a laureati su glumac Branislav Lečić, etno muzičarka Bilja Krstić, rediteljka Branka Bešević Gajić, fudbaler Dušan Savić i druge javne ličnosti.

Priznanje “Najžena” i “Najmuškarac XXI veka” koje se dodeljuje u 20 kategorija za najuspešnija poslovanja, otišlo je u ruke izvanrednih pojedinaca, vrhunskih profesionalaca u svom poslu na svečanosti u beogradskom Event centru, saopštila je organizacija manifestacije.

Prema glasanju javnosti uradjena je nominacija, onda se formirao stručni žiri za svaku delatnost. Nagrade su dodeljene za svoj rad, doprinos i stvaralaštvo, na našim prostorima i regionu.

Kako ističu organizatori, cilj priznanja je promovisati žene i muškarce, koje postaju značajan faktor u ekonomsko-privrednom životu Balkana.

To je prilika za promociju umetnosti, sporta, preduzetništva, stvaralašta i međusobne saradnje, koje je sve više kod nas.

Priznanje iz oblasti glume uručeno je Branislavu Lečiću, uz obrazloženje stručnog žirija da je dramski umetnik “svojim glumačkim kreacijama pokazao briljantno znanje, posvećenost i predanost svom zvanju”, koje je stekao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Prema njihovim rečima, Branislav Lečić je “glumac koji sa lakoćom ostvaruje urođene talente i svojom upečatljivom vizuelnom ekspresijom može da igra i heroje i antiheroje”.

Nagrada mu se dodeljuje za celokupan doprinos u dramskoj umetnosti iz oblasti glume.

Etno muzičarka Bilja Krstić osvaja nagradu iz tradicionalne izvorne muzike, uz obrazloženje za jedan “posebno izvrstan vokal, koja je svojim briljantnim talentom, lepotom, mladošću, obrazovanjem i besprekornim radom zadivila ceo svet”.

“Bilja Krstić je našu etno muziku otrgla od zaborava, iznedrila poseban žanr i aktuelizovala ga, kod nas i na svetskoj sceni, gde je priznata i uvažena kao unikatni dragulj, poseban brend, poštovana i voljena. naše nacionalno blago, svetska, a naša zvezda”, istaknuto je pri dodeli nagrade.

Nagrada iz oblasti filmske režije za interaktivni dugometražni igrani film “Odluka” na temu partnerskog nasilja dodeljuje se Branki Bešević Gajić, za “inovativan i hrabar izraz u naraciji kao i izuzetan i originalni doprinos dramskoj i audiovizuelnoj umetnosti iz oblasti filmske i televizijske režije”.

Autorka Branka Bešević Gajić je poštovan i veoma priznat reditelj na prostorima bivše Jugoslavije, kako su naveli iz žirija, koji se usudio da u svojim filmovima obradi teme o kojima niko nikada ni šapatom nije smeo da progovori.

Branislav Lečić Foto: Siniša Kroki i Saša Mihajlović

Nagrada joj je uručena za igrani dugometražni film “Odluka” o partnerskom nasilju, kojim se zauzela za prava svih žrtvi nasilja, a žiri kaže da je sa svakim svojim novim filmom pokazala svoju rediteljsku zrelost za stepenik više.

Rediteljka Branka Bešević Gajić se zahvalila i obratila prisutnim kolegama.

“Izuzetna mi je čast na ovom priznanju, koje mi je ulilo dodatno samopouzdanje, ali i odgovornost da svako svoje naredno delo radim barem za nijansu bolje od prethodnog. Hvala stručnom žiriju kao i svima koji su prepoznali moj rad”, rekla je autorka, poznata po dugometražnom dokumentarcu “Lauš” o Žarku Lauševiću, koja priprema dokumentarni film upravo o laureatkinji ove večeri Bilji Krstić, za 2024. godinu.

Navedeni film “Odluka” je nastao na doktorskim studijama, na odseku Digitalne umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, realizovan pod mentorstvom profesora dr Ivana Pravdića i dr Sonje Marinković. U pitanju je prva interaktivna psihološka drama na Balkanu u kojoj gledalac odlučuje sudbinu junaka. Bila je to autorkina tema doktorskog rada: "Odluka/Filmska režija u digitalnom mediju", a sastav članova komisije činili su profesori: Srdan Golubović (FDU), Janko Baljak (FDU) i Marko Stojanović (FMU).

Fudbaler Dušan Dule Savić je takodje dobitnik nagrade, iz oblasti sporta, na svečanosti u Event centru u Beogradu. Žiri je naglasio da je fudbal kolektivni sport koji se igra između dve ekipe, sastavljene od po 11 igrača, uveliko najpopularniji sport na svetu, a dobitnik Savić je “popularni sportista, koji je u karijeri često učinio nemoguće, što i jeste životni ideal”.

“Legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala je bio inspiracija mnogim našim rediteljima i on je najzastupljeniji sportista u našim filmovima”, ocenili su iz žirija za Duleta Savića.

Ostali dobitnici nagrada “Najžena” i “Najmuškarac XXI veka” su: Olja Lopušanski - menadžerka iz Amsterdama, Biljana Karamanolevska ispred Predškolske ustanove iz Makedonije, Dragana Mihajlović sa Kosova i Metohije – autorka emisije “Korak”, Hor “Gledance”, Tivi Melčev – Kolektivno venčanje, Lidija Stanković- turizam, Žika Mihajlović – voditelj, Birsena Numanović – edukacija, Devi Mohan – humanista, Jovo Drobnjak – akademik, Đina Ranđić – medicinska sestra, Udruženje žrtava “Hajrija”, “Jefimija” - Udruženje žena Velika Hoča.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA