Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahvalnica Matice srpske opštini Bajina Bašta

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Održana je svečanost u sali Matice srpske: Uručene povelje zahvalnosti dobrotvorima, dobročiniteljima i darodavcima kao i zahvalnice opštinama

  • 0
Izborni štab SNS, izbori 2023 Foto: Marko Jovanović

U svečanoj sali Matice srpske održana je svečanost „Dan dobrotvora” Matice srpske, na kojoj su uručene povelje zahvalnosti dobrotvorima, dobročiniteljima i darodavcima kao i zahvalnice opštinama koje su podržale programske aktivnosti Matice srpske tokom ove godine. Uz prigodan program dobrotvorima, darodavcima, dobročiniteljima i predstavnicima opština se zahvalio i povelje zahvalnosti uručio predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić.

Svečanosti su prisustvovali potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, generalni sekretar Matice srpske prof. dr Milan Micić, čelnici više gradova i opština i darodavci i dobrotvori koji su pomogli rad Matice Srpske u 2023. godini.

Opštini Bajina Bašta zahvalnica najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije dodeljena je za saradnju, pomoć i podršku u 2023. godini, a predsednik Matice srpske je posebno naglasio bajinobaštansku manifestaciju posvećenu zaštiti i negovanju ćirilice. Delegaciju opštine Bajina Bašta činili su predsednica opštine Bajina BaštaVesna Đurić i rukovodilac projekta „Dom ćirilice” i predsednik Organizacionog odbora „Ćirilične baštine” Siniša Spasojević. Sa rukovodstvom Matice srpske dogovorene su aktivnosti za narednu godinu kada se planiraju naučni skupovi u Bajinoj Bašti, a stručni kadrovi iz Matice srpske će pružiti pomoć u pripremi stalne postavke u Muzeju ćirilice koji se gradi kao deo kompleksa „Dom ćirilice” u Rači kod Bajine Bašte.

Podsećamo da je u martu ove godine potpisan Protokol o saradnji između Opštine Bajina Bašta i Matice srpske, a cilj uspostavljanja saradnje je unapređenje kvaliteta književnog, umetničkog i obrazovnog rada kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata. Protokol je poseban značaj dao saradnji na projektima koji se odnose na negovanje ćirilice i srpskog jezika, istorije i kulture srpskog naroda. Matica srpska je prepoznala značaj niza aktivnosti na zaštiti i očuvanju ćirilice u Bajinoj Bašti koje uz bogato kulturno – istorijsko nasleđe čuvene Račanske književne i prepisivačke škole ovom mestu sa pravom daju epitet prestonice ćirilice.

(Telegraf.rs/RINA/Danijela Nikolić)

Video: Vulin uručio priznanja pripadnicima ruske vojske za pomoć Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA