≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Izložena zloglasna Hitlerova direktiva kojom je naređen napad na Jugoslaviju i Grčku: Sadržaj je zastrašujuć

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj izuzetni artefakt biće izložen sve do 18. februara 2024. godine, a u povodu obeležavanja nastupajućeg nacionalnog praznika Sretenje - Dan državnosti Srbije

  • 1

U Narodnom muzeju Srbije u Beogradu izložena je zgloglasna direktiva broj 25 Adolfa Hitlera, kojem će naređen združen napad na Jugoslaviju i Grčku.

Ovaj dokument ima četiri strane, a kako navode upućeni, njegova sadržina je jeziva i sadrži stvari u kojima su podstaknuti događaji na prostoru naše nekadašnje teritorije koji su doveli do stradanja naroda.

Ispred Narodnog muzeja Srbije, prisutnima se obratila direktorka ove istitucije Bojana Borić Brešković

"Kultura sećanja predstava dugotrajno i često mukotrpno suočavanje sa proslošću kako bismo naučili da živimo sa nasleđem radi bolje i iskrenije budućnosti. Veliki narativi prošlosti i ideologije urušilie su se upravo u Drugom svetskom ratu, proizvodeći brutalne zločine, neprebojive žrtve. Prezentacija direktive broj 25 nemačkog kancelara Adolfa Hitlera želimo da doprinesemo vidljivosti istorijskog dokumenta kojim je naređen napad na Jugoslaviju i Grčku. Narodni muzej Srbije, kao najstarija centralna institucija, ima odgovornost da ispituje, utvrđuje, kritički pristupa i odgovorno u momentima kada prošlost ožiivljava sa ciljem da iz nje i od nje učimo, negujući osnovno pamćenje nacionalne svesti", rekla je između ostalog gospođa Bojana Borić Brešković.

Hitlerov dokument Narodni muzej Foto: Milena Đorđević

Ispred Muzeja žrtava genocida govorio je gospodin Dejan Ristić.

"Hvala Narodnom muzeju, našem centralnom muzeju, koji obeležava jubilej, 180 godina postojanja, na tome što smo u prilici da izložimo jedan od najznačajnijih pisanih izvora čitave nacionalne istorije srpskog naroda. Direktiva btoj 25, koja je otkupljena na međunarodnoj aukciji, biće izložena u Narodnom muzeju do 18. februara. Čitajući njegov sadržaj, koji obuhvata 4 strane, primetiće da je to dokument koji obuhvata sve, od genocida na Srbima koji je počinjen u NDH-a (Nezavisnoj Republici Hrvatskoj, prim.aut), okupaciju naše zemlje, podelu naše zemlje, stvaranje marionetskih režima...

Hitlerov dokument Narodni muzej Foto: Milena Đorđević

To je dokument koji je najavio uspostavljanje NDH-a, na čijoj teritoriji se desio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. To je dokument koji u svojoj trećoj tačci sadrži eksplicitnu narednu za uništenje. Takođe ova naredba obuhvata nalog da se delovi jugoslovenske teritorije pripoje Bugarskoj, da se u okupaciji stvore takvi uslovi kako bi se pojačao animozitet između Hrvata i Srba, da se da primat Hrvatima. Sve je to dovelo do formiranja NDH-a. Republika Srbija konačno poseduje direktivu broj 25. Za njom smo tragali. Otkupljena je, nalazila se u Sjedinjenim Američkim Državama. U pitanju je drugi od 13 originalnih povelja. Ovo je dokument sa autentičnim Hitlerovim potpisom. Ovo je velika opomena. Njen sadržaj je zastrašujuć, ali je opominjuć da vidimo kako jednim aktom, jednim demokratskim činom možete da izazovete rat, možete da rasparčate jednu državu, da izazovete genocid, ratne zločine, zločine protiv čovečnosti. To je nešto što je za našu istoriju i istoriju Evrope veoma važno, katarzično i opominjuće", naveo je između ostalog u svom obraćanju Dejan Ristić i naveo da Muzej žrtava nastaviti svoje aktivnosti i obavestiti javnost o novim značajnim otkrićima.

Video: Direktiva 25 je strašna, činjenica da imate original nije kao kada koristite digitalnu kopiju

Ovaj izuzetni artefakt biće izložen sve do 18. februara 2024. godine, a u povodu obeležavanja nastupajućeg nacionalnog praznika Sretenje - Dan državnosti Srbije.

O direktivi broj 25

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od njih od sada u vlasništvu Republike Srbije. Navedeni prvorazredni istorijski izvor od danas je trajno pohranjen u Muzeju žrtava genocida.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, nemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će ,,političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji“.

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.

Ovaj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor koji se sada nalazi u posedu Republike Srbije istovremeno je predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Nedavnom kupovinom ovog prvorazredno značajnog istorijskog izvora, Republika Srbija, njen predsednik i Vlada, još jednom su demonstrirali odlučnost i postojanje stručnih i svih drugih potrebnih logističkih

resursa na osnovu kojih je moguće da se pristupi sistematičnom, stručnom i kontinuiranom povraćaju pokretnih kulturnih dobara u našu zemlju, odnosno kupovini onih jedinica istorijskog, kulturnog, umetničkog i drugog nasleđa od značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda, kao i celokupne Republike Srbije, navode iz Muzeja žrtava genocida

(Telegraf.rs(

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    25. januar 2024 | 15:29

    Страшно важан документ. Нарочито у светлу нарастајућег историјског ревизионизма. Он се огледа и у томе што неке главне државе савезнице из Другог светског рата нису подржале резолуцију у ГС УН против повампирења и величања нацизма. Што је дневна политика, индустрија наоружања однела превагу над здравим разумом. То је запањујуће. Запањујуће је да су земље чији народи нису директно били погођени злом нацизма разумели поруку коју носи прихватање такве резолуције. Истребљење је окосница тог зла. По расној, верској и етничкој основи. А то се спроводи и данас. У 21 веку. Чак и у име демократије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA