≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriveno kada će biti otvorena čuvena Plava dvorana Sava Centra i koliko će mesta imati

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato je šta nas sve očekuje u Sava Centru i ko će tamo održati koncert

  • 0
Sava Centar Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Renovirana Plava dvorana biće otvorena 3. septembra, sa proširenim kapacitetom od 4.050 mesta, što će označiti kraj kompletne rekonstrukcije Sava Centra, izjavila je danas generalna direktorka Sava Centra Kristina Milinčić.

Velika dvorana Sava Centra je nekad imala 3.672 sedeća mesta, a prema rečima Milinčić sada ima 4.050 mesta, "tehniku poslednje generacije, unapređenu akustiku i najveće filmsko 3D platno u ovom delu Evrope".

Milinčić je dodala da su od nekadašnjih bočnih prevodilačkih kabina napravljene VIP lože sa 110 mesta, a tu je i "dodatnih, fleksibilnih pet redova koji će doprineti povećanju kapaciteta".

Predstoje dolasci u Sava Centar Kraljevske filharmonije iz Londona, pevačice Jasmin Levi sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije, portugalske fado pevačice Mariza i pop pevačice Ane Đurić Konstrakte, a u prvom mesecu otvaranja dvorane biće premijera filma "Megdan".

Milinčić je napomenula da se u Sava Centar nekon nekoliko godina njegove rekonstrukcije vraćaju manifestacije FEST, Beogradske muzičke svečanosti i Bogradski internacionalni teatarski festival.

Prema njenim rečima, Plava dvorana će u maju iduće godine biti stecište Svetskog kongresa kardiologa sa preko 7.000 učenika, što je "najveći kongres u Beogradu ikada".

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je ocenila da je Plava dvorana "oduvek bila mesto gde se slavila kultura u najčistijem obliku", a otvaranje obnovljenog Sava cenztra je "izuzetno važno za kulturni život celog grada".

Prema njenim rečima, Sava Centar je "izuzetni arhitektonski spomenik kulture", proglašen za kulturno dobro, koji je u poslednja skoro pola veka bio "epicentar kulturnih i umetničkih dešavanja".

Sava Centar Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Mihailović Vacić je dodala da se raduje povratku u taj prostor najvažnijih gradskih manifestacija FEST-a, Bitefa i Bemusa.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović je istakla da je renovirani Sava Centar izuzetno značajan za domaći turizam, podsetivši da je par godina kada je kompleks bio zatvoren uticalo na broj poslovnih posetilaca.

"Plava dvorana nas vraća na mapu velikih kulturnih događaja, koji daju dodatnu vrednost svakoj destinaciji i utiču na još bolju reputaciju - 20 posto stranih turista je izdvojilo neku od manifestacija kao razlog dolaska, a svaki treći je rekao da je posetio neki događaj", navela je Labović.

Pop pevačica Ana Đurić Konstrakta i bend Zemlja gruva održaće koncert 19. septembra u Plavoj dvorani, a muzičarka je priznala da je nastup u Sava Centru izazov, kome će posvetiti posebnu pažnju.

Po struci arhitekta, Konstrakta je ocenila da je u renoviranom Sava Centru "zadržana funkcija, sve je poboljšano, a to je idealan model kako treba da se odnosimo prema kulturnom i arhitektonskom nasleđu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA