≫ 

Izabrali smo svetske muzeje koje možete posetiti preko interneta

Iako osećaj verovatno nije isti, lako možete posetiti neke od najpoznatijih muzeja na svetu

  • 1

Ako biste želeli da vidite različita umetnička dela, istorijske predmete ili važne artefakte svojim očima morali biste verovatno da svoj život, ali i novac, posvetite putovanjima. Srećom, digitalno doba je učinilo to da vam čak i muzeji koji su vam daleko od očiju postanu pristupačni.

Postoji nekoliko muzeja koje možete da posetite online, iako doživljaj zasigurno nije isti, vredi probati.

Prvi od njih je Luvr. Taj muzej u Parizu ne samo da je najveći muzej umetnosti na svetu, već je i najvažniji kulturni spomenik u Parizu zbog svog neobičnog izgleda. Ovaj muzej nudi besplatne online ture za neke od najvažnijih i popularnih eksponata, kao što su egipatski atikviteti. Možete se okretati za 360 stepeni po muzeju i kliknuti na predmete kako biste dobili dodatne informacije.

Tu je i muzej Gugenhajm u Njujorku. Sama građevina Gugenhama, koju je dizajnirao Frank Lojd Rajt, je prilično impresivna. Ipak, ne morate da odete u Veliku jabuku da biste ovaj muzej pogledali izbliza. Pojedine kolekcije i eksponati dostupni su online za potencionalne posetioce i studente koji žele da vide šta ovaj muzej ima da ponudi, uključujući i dela Pabla Pikasa.

Muzej Salvadora Dalija, Salvador Dali Muzej Salvadora Dalija; Foto: Wikimedia/Jordiipa

Osnovana 1937. godine, Nacionalna galerija umetnosti je besplatna i otvorena na posetioce. Za one koji nisu u Vašingtonu, postoje virtualne ture, jedna od njih je tura o delima Vinsenta van Goga.

U Britanskom muzeju nalazi se osam miliona predmeta. Neke od tih predmeta možete da vidite u turama online, kao što su objekti iz Pompeje.

Tu je i Nacionalni muzej istorije prirode, jedan od najposećenijih muzeja na svetu. Ovaj muzej u Vašingtonu nudi pogled na predivno blago peko online ture. Možete ići iz sobe u sobu i razgledati je iz svakog ugla. Videćete i sisare i insekte, ali i dinosauruse.

Metropolitenski muzej umetnosti u Njujorku je dom za oko 2 miliona umetničkih dela, ali ne morate da budete u tom gradu da biste uživali u njima. Na sajtu muzeja možete pronaći online kolekciju, ali i ture najimpresivnijih dela Vinsenta van Goga, Džeksona Poloka...

Dalijev muzej nalazi se u gradu Fugueres u Kataloniji u Španiji. U potpunosti je posvećen umetniku Salvadoru Daliju, online biste mogli da vidite neke eksponate.

Uskrsnja ostrva easter island Britanski muzej Britanski muzej; Foto: Guliver/Dan Kitwood/Getty Images

Virtuelne ture možete naći i na sajtu NASA, odnosno možete "prošetatu", svemirskim centrom u Hjustonu.

I Muzej Vatikana ima impresivnu kolekciju važnih umetničkih dela i skulptura koje možete videti online. Možete posetiti čak i Sikstinsku kapelu.

Tu je i Nacionalni muzej ženske istorije u Aleksandriji u Virdžiniji. Muzej prikazuje žene kroz Drugi svetski rat, ali i celu američku istoriju.

Takođe, i Nacionalni muzej američkih vazdušnih snaga koji se nalazi u bazi u Dejtonu u Ohaju nudi virtuelne ture. Možete da vidite kako je ovaj muzej predstavio Drugi svetski rat, Vijetnamski rat, ali i Korejski.

Tu je i online Gugl platforma "Umetnost i kultura" koja sarađuje sa više od 60 muzeja širom sveta i galerija i dokumentuje neprocenjiva umetnička dela. Preko ove platforme možete da osetite delić Bele kuće, Muzeja islamske umetnosti u Kataru, pa čak i ulične umetnosti u Sao Paulu u Brazilu.

Ako želite da posetite neki od muzeja, samo kliknite na onaj koji želite: Luvr, Gugenhajm, Nacionalna galerija umetnosti, Britanski muzej, Metropolitenski muzej umetnosti, Dalijev muzej, Muzej Vatikana, Nacionalni muzej ženske umetnosti. 

Na ovoj Gugl platformi možete pronaći više od 60 muzeja, kliknite OVDE.

Pogledajte video: Deo iz svete knjige napisao na semenu od smokve, a tek da vidite kakav je materijal koristio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA