Rođendan Nikole Tesle obeležava se "Teslinim danima", kulturnom rutom kroz gradove Evrope i Amerike

Ovogodišnja manifestacija "Tesla dani", šesta po redu, proteći će u znaku daljeg umrežavanja i međunarodne saradnje, kako bi ruta "Putevima Tesle" ušla već tokom leta u proces sertifikacije i postala zvanična ruta Saveta Evrope

  • 2
Nikola Tesla, naučnik Nikola Tesla / Foto: Profimedia/Roger Viollet

Zanimljivim susretima, eksperimentima, predavanjima, obilascima, izložbama, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće u okviru kulturno-turističke rute "Putevima Tesle" proslavljen 10. jul, rođendan velikog inovatora i naučnika.

"Tesla dane" organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak pet fakulteta u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i SAD.

Svake godine specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju članice i saradnici Klastera.

Ovogodišnja manifestacija "Tesla dani", šesta po redu, proteći će u znaku daljeg umrežavanja i međunarodne saradnje, kako bi ruta "Putevima Tesle" ušla već tokom leta u proces sertifikacije i postala zvanična ruta Saveta Evrope, ističu predstavnici Klastera puteva kulture.

- Institut za kulturne rute Saveta Evrope je uvrstio rutu Putevima Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli da budu značajni za Dunavski region, i na njihov poziv smo predstavili projekat prošle godine na sastanku u Bukureštu. Sada imamo jake partnere u svim zemljama u kojima je Nikola Tesla ostavio traga i očekujemo da Putevi Tesle uskoro postanu prva sertifikovana ruta Saveta Evrope posvećena jednom inovatoru i naučniku - objašnjava Manuela Graf, predsednica UO Klastera puteva kulture.

Nikola Tesla, naučnik Foto: Profimedia/Alamy

Međunarodna ruta "Putevima Tesle" u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle - sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na "Putevima Tesle" je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Hrvatski deo rute obuhvata Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle, Karlovac - grad u kome je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka.

Nikola Tesla je 1878/1879. živeo i prvi put u životu radio baš u Mariboru, zato je i ovaj grad značajan za razvoj evropskih "Puteva Tesle".

Ruta obuhvata i Graz i Drag, s obzirom da je Tesla u ovim gradovima studirao, zatim Budimpeštu, Strasbourg i Pariz jer je tu radio i ostavio traga, i naravno SAD gde je proveo veći deo svog života.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    8. jul 2019 | 17:01

    E MOJ GENIJE SVI TE POKRADOSE A KUCU CVECA POSTAVISE SRBI TITU TEBE NIKO I NE POMINJE. CEO SVET JE ZAHVALJUJUCI TVOJIM MOZGOM I PATENTIMA DOSAO DO NAPREDKA ALI SVI ZNAJU ZA KARLEUSU SINANA SAKICA PAROVE I OVO DRUGO KAKO BESE NA PINKU A TEBE POMINJU KAD MORAJU. CEO SVET ZNA ZA TEBE A SRBI JOS PLACU ZA TITOM. MESTO TEBE DA PROGLASE SVETITELJEM ZEMALJSKE NAUKE I SRPSKE KULTURE PADOMSMO NA KOLENA CRVENOM PANU

  • rsk

    10. jul 2019 | 12:54

    O velikanu planete vrlo malo komentara,ali o parovima zadrugama i ostalim šundovima na stotine dokle smo stigli mentalno ,moralno suvišan svaki komentar .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA