≫ 

Preminuo vitez srpskog slikarstva Vladimir Veličković

Veći deo svoje karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu

  • 5
Vladimir Velicković

Foto: Milena Đorđević

Jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u 84. godini života.

Vladimir Veličković veći deo svoje karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, "Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres" i viteškim ordenom Legije časti.

Kada je imao samo 16 godina prijavio se na konkurs u paviljonu "Cvjeta Zuzorić". Konkurs je bio namenjen mladim afirmisanim slikarima, a kako bi izbegao moguće odbijanje, Vladimir je odlučio da jednostavno ne spominje koliko ima godina. U oštroj konkurenciji mladi Veličković bio je jedan od zapaženijih izlagača i pobravši brojne pohvale.

Od tada pauzu bi pravio samo zarad sportskih aktivnosti kojima se predano prepuštao. Veličković je svojevremeno trenirao atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio rekorder stare Jugoslavije u trci 4 puta 100 metara.

Vladimir Veličković

Foto: Milena Đorđević

Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu, na nagovor svoga oca koji mu je rekao da je "zanat čoveku uvek u ruci, dok mu je umetnost često na grani". Kasnije je rekao da su studije arhitekture bile jedini kompromis koji je u životu napravio. Od 1962. do 1963. godine bio je saradnik Majstorske radionice Кrste Hegedušića u Zagrebu. Seli se u Pariz 1966. godine. Za profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Parizu je izabran 1983. godine i na tom mestu ostaje do 2000. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.

Vladimir Veličković

Foto: Milena Đorđević

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, "Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres". Izložbe priređuje od 1951. godine. Izlagao je u većem broju zemalja Evrope i Amerike.

Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti u odeljenju za slikarstvo. Jedan je od deset akademika ovog odeljenja, na poziciji br. 7. koja ima istoriju dugu dva veka. Prvi je Srbin član ove Akademije, dok je u srodnoj Francuskoj akademiji nauka za dopisnog člana izabran akademik Ivan Đaja, 1956. godine.

U aprilu 2007, Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti. U maju 2013. godine je imao izložbu u Galeriji SANU, u istoj galeriji imao je izložbu 2002. godine. Na izložbi iz 2002. motivi su bili vezani za gavrane koji su na zemlji, a 2013. za gavrane koji su poleteli.

Na vrhuncu svoje karijere slike Vladimira Veličkovića prodavane su i za po 50.000 evra.

Ipak, ovaj veliki slikar nije zaboravio Beograd i balast koji ga je sputavao na putu umetnosti. Kako bi pomogao mladim slikarima, osnovao je fondaciju "Vladimir Veličković za crtež" koja dodeljuje nagrade najboljim mladim umetnicima iz oblasti likovne umetnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nlo

    29. avgust 2019 | 15:43

    Divan čovjek i veliki umjetnik.

  • NekoKo

    29. avgust 2019 | 14:06

    Veliko ime nema šta. Međutim, mi danas recimo imamo u našoj Srbiji neverovatne mlade slikarske genijalce, koji imaju potencijal da budu jednog dana još veča i značajnija imena u svetu slikarstva, odnosno umetnosti. Poražavajuća je činjenica da je za vreme komunizma bilo biše brige o kulturi i umetnosti nego danas. Sve je bilo fleksibilnije i svako je imao šansu. Mora se stvoriti klima da mladi umetnici za početak mogu da žive i rade u Srbiji. Niko ne kaže da treba šutnuti one starije i po difoltu isključivo mladima dati najveće i najskuplje projekte, nego jednostavno mora biti mesta i za njih. Takođe, da bi neko otišao u inostranstvo i uspeo, posebno u umetnosti, mora da ima i niz drugih spsobnosti, a po pitanju same umetnosti to nikako ne znači da je to ono najbolje od nas.

  • JS

    29. avgust 2019 | 15:08

    Veliki umetnik. Slava mu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA