• 5

Preminuo vitez srpskog slikarstva Vladimir Veličković

Veći deo svoje karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu

  • 5

Jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u 84. godini života.

Vladimir Veličković veći deo svoje karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, "Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres" i viteškim ordenom Legije časti.

Kada je imao samo 16 godina prijavio se na konkurs u paviljonu "Cvjeta Zuzorić". Konkurs je bio namenjen mladim afirmisanim slikarima, a kako bi izbegao moguće odbijanje, Vladimir je odlučio da jednostavno ne spominje koliko ima godina. U oštroj konkurenciji mladi Veličković bio je jedan od zapaženijih izlagača i pobravši brojne pohvale.

Od tada pauzu bi pravio samo zarad sportskih aktivnosti kojima se predano prepuštao. Veličković je svojevremeno trenirao atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio rekorder stare Jugoslavije u trci 4 puta 100 metara.

Vladimir Veličković

Foto: Milena Đorđević

Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu, na nagovor svoga oca koji mu je rekao da je "zanat čoveku uvek u ruci, dok mu je umetnost često na grani". Kasnije je rekao da su studije arhitekture bile jedini kompromis koji je u životu napravio. Od 1962. do 1963. godine bio je saradnik Majstorske radionice Кrste Hegedušića u Zagrebu. Seli se u Pariz 1966. godine. Za profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Parizu je izabran 1983. godine i na tom mestu ostaje do 2000. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.

Vladimir Veličković

Foto: Milena Đorđević

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, "Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres". Izložbe priređuje od 1951. godine. Izlagao je u većem broju zemalja Evrope i Amerike.

Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti u odeljenju za slikarstvo. Jedan je od deset akademika ovog odeljenja, na poziciji br. 7. koja ima istoriju dugu dva veka. Prvi je Srbin član ove Akademije, dok je u srodnoj Francuskoj akademiji nauka za dopisnog člana izabran akademik Ivan Đaja, 1956. godine.

U aprilu 2007, Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti. U maju 2013. godine je imao izložbu u Galeriji SANU, u istoj galeriji imao je izložbu 2002. godine. Na izložbi iz 2002. motivi su bili vezani za gavrane koji su na zemlji, a 2013. za gavrane koji su poleteli.

Na vrhuncu svoje karijere slike Vladimira Veličkovića prodavane su i za po 50.000 evra.

Ipak, ovaj veliki slikar nije zaboravio Beograd i balast koji ga je sputavao na putu umetnosti. Kako bi pomogao mladim slikarima, osnovao je fondaciju "Vladimir Veličković za crtež" koja dodeljuje nagrade najboljim mladim umetnicima iz oblasti likovne umetnosti.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • mmn

    Imala sam cast da uzivo vidim jednu njegovu sliku,maestralna je...steta za takve talente sto su otisli....saucesce porodici.

  • Nlo

    Divan čovjek i veliki umjetnik.

  • JS

    Veliki umetnik. Slava mu.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima