• 0

U MoMA muzej u Njujorku je upravo uloženo 450 miliona dolara kako bi bio grandiozan

Dodato je 47.000 kvadratnih metara galerijskog prostora, kao i nova nadstrešica i restoran

  • 0

Vrata Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) otvorena su davne 1929. godine. Zdanje je bilo u obliku pravougaone šestospratnice sa staklenim i mlečno belim fasadnim detaljima.

Tad je komšiluk bio "niže gradnje", pa se MoMA isticao, postavivši temelj modernizmu ovog grada. Od tada predstavlja arhitektonski ponos Njujorčana, a to nije lako budući da je grad pun modernih, visokih i neobičnih zgrada.

Međutim, da bi se MoMA širio morao je da sruši nekoliko zgrada u okruženju, i podigne nove. U toku 50-ih i 60-ih, Filip Džonson je bio zadužen za proširenja. Osamdesetih je to bio Cezar Peli, a 2004. Jošio Zaniguči. Muzej je ukupno imao osam velikih renovacija, sa poslednjom pre samo 15 godina.

Danas, poslednja četiri meseca, MoMA je ponovo zatvoren zbog velikog proširenja. Trebalo bi da bude otvoren u drugoj polovini oktobra. 

MoMA museum, muzej

Foto: Shutterstock

- Otvorićemo ga u roku koji smo istakli, a to je 21. oktobar. Ono što smo naučili je da se ovakvi veliki poduhvati ostvaruju na samom kraju roka. Izgledaće fantastično - napomenuo je Glen Lovri, direktor Muzeja.

Ova ekspanzija je koštala 450 miliona dolara i Muzeju će biti dodato potpuno novo krilo, koje će proširiti galerijski prostor za skoro 30%, a to znači dodatni smeštaj za 1.000 umetničkih dela!

Video: Deo iz svete knjige napisao na semenu od smokve, a tek da vidite kakav je materijal koristio

(Telegraf.rs/Nytimes.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima