≫ 

U MoMA muzej u Njujorku je upravo uloženo 450 miliona dolara kako bi bio grandiozan

Dodato je 47.000 kvadratnih metara galerijskog prostora, kao i nova nadstrešica i restoran

  • 0
MoMA museum, muzej

MoMA Njujork / Foto: Shutterstock

Vrata Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) otvorena su davne 1929. godine. Zdanje je bilo u obliku pravougaone šestospratnice sa staklenim i mlečno belim fasadnim detaljima.

Tad je komšiluk bio "niže gradnje", pa se MoMA isticao, postavivši temelj modernizmu ovog grada. Od tada predstavlja arhitektonski ponos Njujorčana, a to nije lako budući da je grad pun modernih, visokih i neobičnih zgrada.

Međutim, da bi se MoMA širio morao je da sruši nekoliko zgrada u okruženju, i podigne nove. U toku 50-ih i 60-ih, Filip Džonson je bio zadužen za proširenja. Osamdesetih je to bio Cezar Peli, a 2004. Jošio Zaniguči. Muzej je ukupno imao osam velikih renovacija, sa poslednjom pre samo 15 godina.

Danas, poslednja četiri meseca, MoMA je ponovo zatvoren zbog velikog proširenja. Trebalo bi da bude otvoren u drugoj polovini oktobra. 

MoMA museum, muzej

Foto: Shutterstock

- Otvorićemo ga u roku koji smo istakli, a to je 21. oktobar. Ono što smo naučili je da se ovakvi veliki poduhvati ostvaruju na samom kraju roka. Izgledaće fantastično - napomenuo je Glen Lovri, direktor Muzeja.

Ova ekspanzija je koštala 450 miliona dolara i Muzeju će biti dodato potpuno novo krilo, koje će proširiti galerijski prostor za skoro 30%, a to znači dodatni smeštaj za 1.000 umetničkih dela!

Video: Deo iz svete knjige napisao na semenu od smokve, a tek da vidite kakav je materijal koristio

(Telegraf.rs/Nytimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA