Izložba o podunavskim Švabama iz Apatina se seli u najveće gradove Srbije

Organizatori ove izložbe su Ministarstvo kulture Srbije, Podunavsko-nemački crkveni muzej, Skupština opštine Apatin i Udruženje apatinskih Nemaca "Adam Berenc"

  • 3

Gost osamnaeste emisije iz serijala "Reči, boje i zvuci" bio je Boris Mašić, osnivač Podunavsko-nemačkog crkvenog muzeja u Apatinu i predsednik Udruženja apatinskih Nemaca "Adam Berenc". Govorilo se o izložbi o podunavskim Švabama koja je otvorena u najvećim gradovima Srbije.

- Organizatori ove izložbe su Ministarstvo kulture Srbije, Podunavsko-nemački crkveni muzej, Skupština opštine Apatin i Udruženje apatinskih Nemaca "Adam Berenc". Svi su dali svoj doprinos da ova izložba protekne onako kako je najbolje – rekao je Boris Mašić.

Gost je govorio i o sadržaju ove izložbe.

- Na ovoj izložbi se može videti kako su živele podunavske Švabe u Apatinu. Tu su fotografije i slike o zanatstvu koje je posebno bilo razvijeno, takođe tu je i privreda, a posebno ribarstvo kao značajan deo privrede, kultura i sve ono čime su se oni bavili. Takođe, na izložbi je i jedan segment o životu Jevreja u Apatinu jer smo smatrali da su i oni vrlo bitni za istoriju našeg grada.

Pitali smo da li ima i odjeka o ovoj izložbi:

- U Novom Sadu je ova izložba prihvaćena sa velikim zanimanjem, a bilo je i mnogo pohvalnih reči. O tome kako je izložba dočekana u Beogradu nemam povratnih informacija jer je izložba otvorena u četvrtak, ali mislim da će sve biti u redu. Čak, mislim da će biti dočekana bar kao i u Novom Sadu.

(Telegraf.rs / Izvor: radiodunav.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    24. novembar 2019 | 12:32

    Volksdojceri....E Srbijo......

  • ivan s

    24. novembar 2019 | 11:26

    Super, oteraš ih pa im posvetiš izložbu. Eto, pozivam Kolindu da sličnu izložbu napravi u Kninu.

  • BranoT

    25. novembar 2019 | 10:15

    "Da se Vlasi ne sete! Okolo kole pa na mala vrata!" Ovako, bezazleno počinje novi udar na Srbe i naše Podunavlje... Dunav koji protiče skoro 225 km kroz Srbiju, sa obe svoje obale postaje novi uslov, problem koji se mora rešiti na štetu Srba! Da li su na tim izložbama dostupne i fotografije volkdojčera. Ako nisu onda ih treba zabraniti a odgoborne kazniti zbog zle namere i vređanja srpskih žrtava od tih istih "švaba"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA