• 0

U Opatiji osvanulo 9 skulptura u projektu plaćenom 840.000 evra: Pogledajte kakve su

Skulpture su deo zajedničkog projekta slovenačkog i hrvatskog grada

  • 0

Vedran Ružić, opatijski muzičar i slikar učestvovao je u EU projektu "Riviera4Seasons2" kroz koji je postavio devet umetničkih instalacija u prostoru širom područja Grada Opatije. A na fotografijama možete pogledati kako one izgledaju, budući da je vrednost projekta skoro milion evra.

Skulptura Vedran Ruzic, Opatija

Skulptura "Diskontinuitet"; Vedran Ružić /Foto: opatija.hr/ Luigi

Skulpture su nastale na osnovu zadatih tema i okvira za pojedine lokacije u Opatiji, Voloskom, Dobreću, Poljanama, Veprincu i Učki.

U Voloskom je postavljena instalacija “Mačak z Voloskega”, obojena prepoznatljivim Ružićevim koloritom, a skulptura “Diskontinuitet” nalazi se na terasi Moho-centra u Voloskom.

Instalacija “DNK s muzičkim notama- Libertin” nalazi se ispred zgrade gradske uprave Grada Opatije, a na Slatini je postavljena instalacija “Borba galebova”. Dve instalacije su smeštene na Učki, to su metalni znaci visoki oko metar i četrdeset centimetara. U Veprincu je svoje mesto našao “Veprinački zakonik”, skulptura koja simbolizije knjigu, odnosno zakonik iz 1507. godine, a u Poljanama je postavljena “Lavanda”. U Dobreću je smeštena instalacija u obliku kestena.

Skulptura Vedran Ruzic, Opatija

DNK skulptura; Foto: opatija.hr/ Luigi

Grad Opatija je u programu zajedničke baštine za međunarodnu promociju 365 dana zelenog turizma na Opatijskoj i Portoroškoj rivijeri u okviru programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014. –2020.

Skulptura Vedran Ruzic, Opatija

DNK skulptura u lancima; Vedran Ružić / Foto: opatija.hr/ Luigi

Tema projekta bila je aktivna zaštita kulturne i prirodne baštine kroz održivi razvoj turizma u okolini i zaleđu Opatije i Pirana, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude.

Podsetimo, u okviru projekta uređena je i pešačka staza Opatija -Veprinac, dužine četiri kilometra koja povezuje središte Veprinca s opatijskom Slatinom, pa je  sufinansirana prva faza uređenja Interpretacijskog centra dr Andrija Mohorovičić- MOHO centra u prizemlju Doma Liburnija u Voloskom.

Ukupni budžet iznosio je 840.205 evra!

Skulptura Vedran Ruzic, Opatija

Skulptura neobičnog oblika; Vedran Ružić /Foto: opatija.hr/ Luigi

(Telegraf.rts/morski.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima