• 0

Posle 70 godina možete videti sliku Uroša Predića "Deca pod dudom" u Narodnom muzeju

Slika "Deca pod dudom" je do sada bila izlagana samo tri puta, a publika ima priliku do 4. januara da poseti Narodni muzej

  • 0

Slika "Deca pod dudom" Uroša Predića od danas je dostupna posetiocima u Narodnom muzeju u Beogradu.

Predićevo remek delo je u privatnom vlasništvu, ali je Narodni muzej, zahvaljujući ljubaznosti vlasnika, u mogućnosti da kulturnoj javnosti predstavi ovo znano, ali retko viđeno Predićevo ostvarenje.

Muzejski savetnik Petar Petrović kazao je danas u Narodnom muzeju na predstavljanju slike da svi u muzeju imaju mnogo poštovanja i zadovoljstva jer je takvo remek delo dostupno široj javnosti.

- Obaveza Narodnog muzeja je da skrene pažnju na na važna dela za razvoj naše umetnosti. Slika se nalazi na originalnom štafelaju Uroša Predića što upotpunjava utisak posmatrača. Reč je u remek delu naturalističkog realizma po kojem je Predić poznat - kazao je Petrović.

On je dodao da su takve teme, u vreme kada je Predić slikao, bile retke.

- Uroš Predić spada među malobrojne srpske slikare koji su sa posebnom pažnjom, mnogo ljubavi i poštovanja slikali decu. Baveći se njima ovekovečio je različite scene iz svakodnevnog života najmlađih. Predić je oplemenio i uzdigao na viši nivo upravo dečje portretno slikarstvo. Kod Predića se sklonost ka realističkom žanru ispoljila još u gimnazijskim danima, da bi svoj zreo oblik poprimio po završetku slikarskih studija na Akademiji likovnih umetnosti u Beču - kazao je Petrović i dodao da nije nimalo slučajno što je Jovan Jovanović - Zmaj odabrao baš Predića da ilustrije časopis "Neven".

Predić je upravo slikom deteta, poznatom "Nadurenom devojčicom" iz 1879. godine, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu dobio prestižnu Gundlovu nagradu Bečke akademije za najbolji studentski rad u tehnici ulja na platnu.

Slika "Deca pod dudom" je do sada bila izlagana samo tri puta.

Prvi put na prvoj samostalnoj izložbi Uroša Predića održanoj u Građanskoj kasini 1888. godine u Beogradu.

Drugi put na velikoj Svetkoj izložbi u Parizu 1889. godine u sklopu paviljona Kraljevine Srbije, pod nazivom Sous le műrier i treći put na zajedničkoj izložbi Uroša Predića i Paje Jovanovića u Narodnom muzeju, tada Umetničkom muzeju 1949. godine.

Nakon pauze od ravno sedamdeset godina remek-delo srpskog realističkog slikarstva 19. veka "Deca pod dudom" sada je pred publikom ponovo u Narodnom muzeju u Beogradu - za gledanje i uživanje.

Slika Uroša Predića biće dostupna javnosti u Narodnom muzeju do 4. januara 2020. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima