• 4

Otkrivena tajna skrivana vekovima: Zašto kugla u Hristovoj ruci nema odraz na slici Da Vinčija

"Spasitelj sveta" smatra se najskupljom slikom na svetu, a uz to je ova slika obavijena mnogim misterijama koje naučnici konstantno pokušavaju da reše

  • 4

Naučnici su možda rešili jednu od najvećih misterija u vezi sa slikanjem Leonarda da Vinčija, prenosi Science Alert.

Naime, postoji mogućnost da su došli do rešenja misterije zašto staklena kugla na slici “Spasitelj sveta” (iz oko 1500. godine) ne pokazuje znakove refleksije svetlosti kao što se očekuje.

Prema računarskim modelima koje vodi tim sa kalifornijskog Univerziteta u Irvinu, odgovor glasi da Isus na slici drži šuplju, a ne čvrstu kuglu i to se potpuno uklapa u ono što je Da Vinči prikazao. Ova teorija o šupljoj kugli saopštavali su i ranije istoričari umetnosti, pored drugih hipoteza koje uključuju i kameni kristal. Međutim, sada je napredni 3D prikaz pokazao da je Da Vinči tačno predstavio šuplji stakleni predmet.

- Naši eksperimenti pokazuju da je ovakvo prikazivanje moguće pomoću svetlosti i naučnih saznanja koja su Leonardu da Vinčiju bila na raspolaganju 1500. godine – navode istraživači u svom radu.

Hristove haljine prikazane iza kugle na ovoj slici nisu iskrivljene, niti uveličane, dok su na površini nacrtane tri bele tačke.  Neki istoričari sugerišu i to da je Da Vinči namerno slikao kuglu na nadrealan način. Međutim, koristeći tehniku računarske grafike poznatu kao obrnuto prikazivanje, pri čemu se trodimenzionalni detalji ekstrapoliraju iz dvodimenzionalne slike, naučnici su uspeli da rekonstruišu ono što je Da Vinči naslikao stotinama godina ranije.

Salvator Mundi, Spasitelj sveta, Leonardo da Vinči

Kugla je bila misterija godinama; Foto: Wikipedia

Na osnovu proračuna ove ekipe, kugla je imala prečnik od 6,8 centimetara i bila je 25 centimetara ispred predmeta slike. Analizom se sugeriše i da staklo na kugli nije moglo biti deblje od 1,3 milimetara.

Prema računarskim modelima, senke na slici upućuju na postojanje snažnog izvora svetlosti, kao i opšte difuzne svetlosti. Istraživanje tek treba da bude odobreno, ali računarska analiza u potpunosti odgovara onome što je prikazano na platnu.

Na osnovu izgleda nabora Hristove haljine koji se vide iza kugle, čini se da je Da Vinči imao dobro znanje o tome kako rade staklene kugle i da je zaista znao da proučava optiku. Većina nabora, naime, nije iskrivljena, ali se razlikuje od onih koji se ne vide kroz kuglu.

Slika, koja je 2017. godine prodata za 450 miliona dolara, što je čini najskupljom slikom na svetu, i dalje je okružena mnogim kontraverzama. Jedna od najvećih misterija u vezi sa ovom slikom svakako je tvrdnja nekolicine naučnika da je Da Vinči izradio samo određene delove slike ili, čak, da on i nije uopšte uključen u njenu izradu.

To što je staklena kugla prikazana tačno, ide u prilog tvrdnjama da je Da Vinči svoje znanje iz optike i svetla samo iskoristio kako bi stvorio istinsku predstavu onoga što je slikao.

(B.K.)

Komentari

  • M.K.

    Zanimljiva teorija, uvek sam mislila da staklena kugla u metaforicnom smislu predstavlja svet tj. kugla zemaljska.Niko kao Da Vinci da ugradi neki skriveni code ili tajnu u svojim slikama fascinantno.

  • dragan

    njegova,po meni,najbolja slika,...kakav covek je to bio ,....

  • ns

    Nije valjda da se oko ovih stvari raspljavlja istražuje. Sloboda umetnika mogao je da eta šta oće. Ne vidim iz kog razloga se ovo uzima u raspravu ili bilo šta.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima