≫ 

Raskošna barokna slika restaurira se u Srbiji: Nekad je koštala kao 25 teladi, danas je neprocenjiva

Čišćenje Senserove slike privodi se kraju

  • 0
Cudotvorno umnozavanje hleba Printskrin: RTS

Кapitalno delo baroknog slikara Paulusa Antonijusa Sensera, "Čudotvorno umnožavanje hleba", koje je 70 godina bilo skriveno na tavanu pečujske biskupije, restaurira se u subotičkom Gradskom muzeju. Evropskoj kulturnoj javnosti slika će biti ponovo dostupna u aprilu, na izložbi u Subotici posvećenoj zaboravljenom baroknom majstoru.

Sliku raskošnih razmera – dužine šest metara, visine tri metra – barokni umetnik Paulus Antonijus Senser izradio je 1751. godine. Na slici, uz uobičajene biblijske prizore, umetnik zahvaljuje donatoru koji je narudžbinu platio 180 forinti – sa kojima se u to vreme moglo kupiti dvadesetpetoro teladi. Restauratorka subotičkog Muzeja dovešće ovaj biser baroknog slikarstva do ponovnog sjaja.

Cudotvorno umnozavanje hleba Autor je naslikao i sebe Printskrin: RTS

- Iako kažemo da slika nije u jako lošem stanju, zbog te veličine ima puno rada na njoj, na puno mesta nedostaje originalni sloj boje. Ja sam konzervirala sliku sa smesom voska i damar smole, to je tradicionalan materijal, jer restaurator uvek treba da bude nevidljiv - objašnjava restauratorka i savetnica u Gradskom muzeju u Subotici, dr Žužana Pap Кorhec za RTS.

Čišćenje Senserove slike privodi se kraju, a estetska rekonstrukcija dela biće rađena uživo pred publikom.

- To je moderan trend sada u svetskoj konzervaciji – "Conservation In Action". Sklopila sam istraživački i restauratorski posao, jer inače ovakvim autorima ne bi se nikad pravila ni izložba ni monografija - dodaje restauratorka.

Senserovo remek-delo biće glavna atrakcija izložbe posvećene baroknom slikarskom majstoru koja se priprema za april u Subotici, sa još deset njegovih dela koje će stići iz manastira u Baču, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, gde je takođe stvarao.

Izložba u julu putuje u Pečuj, a obnovljeno "Čudotvorno umnožavanje hleba" od septembra će ponovo ukrašavati pečujsku biskupiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA