• 3
 ≫ 

Istorijsko stradanje Jevreja i Roma: Izložba "Holokaust u Srbiji" u Prvoj beogradskoj gimnaziji

 ≫ 

Dok su pojedine obeležene i pretvorene u memorijale i muzeje, mnoge lokacije nemaju nikakva obeležja koja bi ukazala da su se tu nalazili koncentracioni logori...

 • 3
IZLOZBA PRVA BEOGRADSKA HOLOKAUST

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izložba "Holokaust u Srbiji" otvorena je danas u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a u organizaciji Centra za primenjenu istoriju.

Izložbu je otvorio direktor Prve beogradske gimnazije, Aleksandar Andrejić, i istoričar i direktor Centra za primenjenu istoriju, Milovan Pisari.

IZLOZBA PRVA BEOGRADSKA HOLOKAUST

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Postavka je deo istraživačkog projekta o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, kao mestima sećanja i o suočavanju sa antisemitizmom, radikalizmom i ekstremizmom koji su doveli do Holokausta.

Izložba je namenjena đacima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, koji će se kroz arhivske dokumente, fotografije, novinske članke i prateće istorijske tekstove upoznati sa istorijom Roma i Jevreja u Srbiji pre Drugog svetskog rata, dešavanjima u Srbiji za vreme okupacije i prvim progonima Jevreja i Roma, mestima stradanja i logorima u Srbiji, ali i o otporu i spasavanju Jevreja i Roma od strane njihovih sunarodnika i komšija.

Između ostalog, publika ima priliku da se podseti nekadašnjeg direktora Prve beogradske gimnazije Spasenija Price, koji je spasio učenika gimnazije jevrejskog porekla od sigurne smrti i za to dobio odlikovanje Pravednika među narodima.

Na izložbi je predstavljena i prateća publikacija o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji, koja govori o mestima koja su za hiljade ljudi bila poslednje odredište pre smrti.

IZLOZBA PRVA BEOGRADSKA HOLOKAUST

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dok su pojedine obeležene i pretvorene u memorijale i muzeje, mnoge lokacije nemaju nikakva obeležja koja bi ukazala da su se tu nalazili koncentracioni logori.

Izložba će tokom 2020. godine biti predstavljena u Beogradu, Novom Bečeju, Boru, Trsteniku i Lazarevcu, a realizuje se uz podršku Ambasade SAD u Srbije.

IZLOZBA PRVA BEOGRADSKA HOLOKAUST

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mihailović

  2. mart 2020 | 13:10

  Jevreji i Romi...a Srbi nisu završavali u logoru???

  14
  1

  Podelite komentar

 • Radovan

  2. mart 2020 | 13:26

  Ciji antisemitizam, radikalizam i ekstremizam je doveo do Holokausta? Gde se u tekstu pominje zlocinac i krivac, posto se govori o zlocinima, logicno je da se pomene i zlocinac, ali toga nema. U tekstu ima pojmova kao "Logori u Srbiji", i "Holokaust u Srbiji", i samim tim se lepi odgovornost Srbiji, a dobro znamo da je Srbija bila okupirana i nije postojala kao politicki entitet tokom WW2, vec samo kao okupaciona zona. Zanima me zasto se u tekstu nigde ne pominju reci poput Nemacka, nacisti. Nemci su abolirani, a mi smo ispade odgovorni?! Srbi su isto stradali zajedno sa Jevrejima i Romima u 2.sv.ratu, i jedan od retkih svetskih naroda koji nikada u svojoj istoriji nije bio antijevrejski nastrojen. Da treba obeleziti sva mesta, to svakako treba.

  7
  1

  Podelite komentar

 • Deda

  3. mart 2020 | 10:18

  Поздрављам организаторе ове корисне и потребне изложбе. Ми смо мала и доста нетолерантна средина. Ми још нисмо осудили људе који су пре 27 година у Штрпцима из воза истерали и стрељали наше суграђане. Ни наредбодавца.

  0
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok