Čačanska lepotica iz 19. veka uskoro će biti obnovljena: Novi sjaj za zgradu "Okružnog načelstva"

Planirano je da radovi na spoljnim zidovima traju dva meseca

  • 3

Jedna od najstarijih građevina u Čačku je zgrada Okružnog načelstva, a daleke 1875. godine podigao ju je industrijalac Ferdinand Kren, sa tadašnjim velikim zidarom Jevremom Savićem.

Sve do 1967. godine ovu rustičnu građevinu koristio je sud, a danas je tu smeštena služba računovdstva za sve ustanove kulture u Čačku, kao i kancelarije, depoi i Galerija Narodnog muzeja. Od 18. maja započeti su radovi na njenoj rekontrukciji, pa će nakon nekoliko decenija stara zgrada dobiti novo ruho.

- Ova zgrada ubraja se u najlepše i najveće građevine koje su podignute u tadašnjoj Srbiji. Vreme je uzelo svoj danak, tako da će biti urađena nova fasada, a sve u skladu sa preporukama nadležnih institucija koje vode računa o nepokretnim kulturnim dobrima. Predviđeno je pažljivo skidanje svih oštećenih slojeva, završiće se popravke i obrade, a sve korišćene boje moraju biti bez agregata - rekla je za RINU Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku.

Ktitor ovog zdanja, Ferdinand Kren, rođen je u Rumi, ali je kao dvadesetrogodišnji mladić sa bratom došao u grad na Moravi i postao jedan od njegovih najzaslužnijih građana. U Čačku je 1850. godine otvorio prvu pivaru, u kojoj se kasnije proizvodio i nadaleko čuveni konjak. Osnovao je i pomagao gradski fond za pomoć đacima, streljački klub i inicirao izgradnju spomenika Tanasku Rajiću.

- Ferdinad Kren u Čačak je doneo mnogo toga, bio je inovator u svakom smislu. Sa njim su  stigli pivo, ali i prve pozorišne predstave, egzotične biljke i botanička bašta. Krenovi su bili veliki neimari, i iza njih je ostalo na desetine kuća, industrijskih i ugostiteljskih objekata - izjavio je Gvozden Otašević, novinar "Politike", i odličan poznavalac svih priča iz "čačankse čaršije".

Međutim ono po čemu Čačani najviše pamte Krena, svakako jeste zgrada Okružnog načelstva, a njena rekonstrukcija pohvalno je prihvaćena od svih. Planirano je da radovi na spoljnim zidovima traju dva meseca, a za njih je iz budzeta grada izdvojeno 5,2 miliona dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mio

    22. maj 2020 | 19:54

    Ljudi napravite tu skelu kako treda poginuce neko

  • Chance

    22. maj 2020 | 18:22

    Konacno! Svaku put kad prodjem pored ove zgrade, ja se zagledam u nju, prelepa je, ali se vidi da je nagriza zub vremena. Cekam da je vidim u novom ruhu, samo da nesto ne zeznu 😂

  • milan

    22. maj 2020 | 16:21

    Oko lopate se nece posvadjati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA