≫ 

Novi mural u srcu Beograda: Ljubitelji popularne igrice odmah će ga prepoznati

Eli bezbrižno sedi sa gitarom skoro da čuješ zvuk instrumenta kako dolazi iz murala

  • 1
Marko Ćulum, mural Marko Ćulum / Foto: Milan Demos

Umetnost murala zasigurno nikog ne ostavlja ravnodušnim. Od vrabaca u Fruškogorskoj čuvenog izraelskog umetnika Dede,bpreko Beogradskog letnjeg festivala 2008. kad je za mesec dana oslikano nekoliko stotina metarabmurala, a najnovije ostvarenje ovog tipa predstavlja mural Marka Ćuluma u parkiću u Takovskoj ulici, inspirisan igrom The Last of Us Part II.

Marko Ćulum rođen je u Beogradu 1983. godine. Potiče iz umetnički naklonjene porodice, te od malihbnogu i pokazuje skolonst ka umetnosti, što kulminira upisom na Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu (odsek Primenjeno Slikarstvo/Zidno Slikarstvo), koju uspešno završava na klasi kod Miroslava Lazovića. Imao je više kolektivnih i solo izožbi, u svojoj umetničkoj karijeri se oprobao i u izradi mozaika, murala, slika, crteža, dizajna praktično u raznim vidovima primenjene umetnosti.

 
 
 
View this post on Instagram
So very proud of this project and it is such an honor. Painting this promo mural for @thelastofusgame @naughty_dog_inc and @playstation was not easy but it was a lot of fun, and i am glad that they put their trust in me to paint this one. Thanks also to my friend @demos_milan for making this awesome photos and video that i will post tommorow. More to come, stay tuned and cheers ya all! 😊💪🏻#mywork #belgrade #art #artwork #draw #drawing #drawingart #painting #paintingart #wallpainting #mural #muralism #muralart #graffitiart #grafffunk #belgradegraffiti #belgradestreetart #streetart #streetartworldwide #fantasyartchannel #illustration #illustrationart #thelastofus2 #ellie #sonyplaystation #mtn94 @montana_colors @tschelovek_graffiti @topstreetart #spraypaintart #sprayart #contemporaryart #metodA post shared by Ćulum Marko - Metod (@culum_marko_metod_art) on

Najveću ljubav razvio prema muralizmu i slikarstvu, autor je brojnih murala raznih veličina kako u Beogradu, tako i u Srbiji, kako na javnim površinama tako i u privatnim posedima. Učestvovao na internacionalnim streetart festivalima u inostranstvu i privatne izvedbe murala (Holandija, Rusija, Austrija...). Trebao i ove godine da ima dosta gostovanja, ali korona...

Šta te je motivisalo da naslikaš mural baziran na igri The Last of Us Part II?

- Iskreno, kad je uopšte došlo do razgovora o izradi murala baziranom na igri The Last Of Us Part II bio sam vrlo srećan - prvi deo nisam imao priliku da igram ali sam svojevremeno pogledao kompletan gameplay na YouTube-u i bio sam fasciniran i oduševljen. Kada sam nekoliko godina kasnije shvatio da ću imati priliku da ovekovečim na zidu nastavak te sjajne igre... Ne znam, mnogo čudan osećaj, kao da si deo nekog filma koji baš gotiviš i poštuješ, što je dodatna motivacija da se dodatno potrudiš da to bude baš kako treba i da se oseća taj vajb.

Šta bi još želeo da naglasiš u vezi The Last of Us Part II murala koji si naslikao u Takovskoj ulici?

Marko Ćulum, mural Marko Ćulum / Foto: Milan Demos

-  Lokaciju sam odabrao da bude što približnija samom radu i to mislim da dodatno doprinosi njegovom sjaju. Ja volim detalje, vidljive i skrivene, volim da se detaljno posvetim radu, da prenesem tu atmosferu... Tako sam i ovde pokušao da dočaram taj momenat kao da je taj zid zapravo portal u tu šumu gde Eli bezbrižno sedi sa gitarom, da maltene čuješ zvuk gitare. Šum drveća je i prisutan oko tebe zato što je rad u parku, okolo je puno zelenila tako da to dodatno pojačava doživljaj. To je ta korespodencija i balans rada i teme sa okolinom, mislim da sam ovde ubo pun pogodak sa harmonijom tako da mu to i daje na efektnosti. S druge strane, vodio sam računa da rad ne izgubi na intezitetu bez obzira na doba dana u kome se gleda, ili na distancu sa koje se gleda. Akcenat bih stavio baš na pozadinu i punoću rada - ako malo obratiš pažnju, nema ni jednog dela na radu koji je “olako” urađen, svaki detalj, bez obzira da li je u prvom, trećem ili petom planu je pažljivo balansiran da što bolje prenese atmosferu.

- Na samom kraju bih dodao da centralni deo rada jeste sama Eli koja je u savršenoj harmoniji sa celim radom – poenta je da ona privlači pažnju, al ne odskače, ne odudara, već je “jedno sa okruženjem”. Ono što je meni posebno drago jesu reakcije i poruke koje sam dobio od strane gledalaca i posmatrača. Neke od njih su emotivne i drago mi je da sam uspeo da izazovem takav dijapazon emocija kod publike.

Završio si Akademiju primenjenih umetnosti, za koju zli jezici kažu da je generator kandidata za biro rada. Može li se živeti od primenjene umetnosti, konkretno, od muralopisanja?

- Znaš kako, može se živeti, al da je lako to bi radio svako. Šalu na stranu, zaista nije lako, avaj, ja sa druge strane verujem u težak rad, sve te startne predispozicije ili olakšice ubrzo idu down the drain ako iza toga ne stoji mukotrpan i veliki rad. Realna situacija je kao i kod vrhunskih sportista - mnogo vežbe truda i rada, eksperimentisanja (koliko sam samo papira i ostalih medijuma potrošio vežbajući to niko živi ne zna), onda razvijanje veština pregovora oko posla... Treba znati kako prodati svoj rad i, naravno, imati i malo sreće. S druge strane, čovek mora da ima predstavu u kom pravcu želi da gura svoju “karijeru” - nije presudno, ali pomaže da se ne luta mnogo. Meni lično put nije bio ni malo lak, ali ga ne bih menjao.

 
 
 
View this post on Instagram
New project, a bit different stuff, combination of spraypaints and acrylic colors with brushes for great @influence_line studio, and two really nice people. Thanks @i_am_ivanaa_ @vladimiraralica for trust in my skills, had a great time doing this project. Enjoy people, stay tuned, more to come soon. 😉😊💪🏻 #mywork #belgrade #art #artwork #draw #drawing #drawingart #painting #paintingart #wallpainting #mural #muralism #muralart #graffitiart #grafffunk #belgradegraffiti #belgradestreetart #streetart #streetartworldwide #beautiful #illustration #illustrationart #contemporarypainting #mtn94 @montana_colors #spraypaintart #sprayart #contemporaryart #oslikavanjeenterijera #metodA post shared by Ćulum Marko - Metod (@culum_marko_metod_art) on

Koji su izazovi sa kojima se sreće slikar murala u Srbiji? Da li su veći problem besni vlasnici fasada ili huligani koji šaraju preko mukotrpno oslikanog murala?

- Mislim da je to proizvoljno i promenljivo, da ne postoji tu neka jasna formula, a i zavisi umnogome šta se tačno slika, ko je na radu, tj šta je na radu, ko je radio tj slikao, da li to nekog vređa, ili je neko ljubomoran pa eto hoće da oskrnavi rad čisto zato, neko i nema svest da uopšte skrnavi nečiji mukotrpan rad, a neko je i ubeđen da ga oplemenjuje. Realno gledano, ako neko nešto hoće da oskrnavi on će to i u muzeju uraditi, a ne radovima izloženim širokoj javnosti. Ali to ti je taj momenat kod muralizma i streetarta kad ti je rad ogoljen na izvolte svima, dakle dostupno je svima da u njemu uživaju, a isto tako je izložen i opasnostima skrnavljenja. Meni su iskreno radovi doživljavali razne sudbine, nije da mi je sve jedno i da mi je baš pravo, ali to ti je deo posla i igre. Uvek se uzdam u nečiji zdrav razum i poštovanje rada, a ako ništa, tešim se, uradiću bolji. Sa vlasnicima zidova i zgrada nikada nisam imao problema - realno su svi do sada oberučke prihvatali moje radove, sa nekima sam čak i produbljivao saradnju, a dosta njih me zapravo i angažuje da ih oplemenjujem.

Da li si slikao zidove i po inostranstvu i ako jesi, gde (i koje motive)?

- Jesam, evo navešću prošlogodišnje radove. “Writersblock jam”, u Leeuwardenu u Holandiji - izvodio sam motive i paralelu između Holandije i Srbije i motive njihovog grada (paralelni motiv su bile dve vrste ptica koje su zastupljene i kod njih i kod nas, inače, ptice baš volim da crtam i slikam) i sa tim radom sam baš pobrao njihove simpatije, a vala i oni moje svojom gostoprimljivošću. “Meeting of Styles” u Smolensku u Rusiji - tu sam smelo išao na motiv snažnog ruskog medveda i kolorističkim preklapanjem petokrake i sa slovom R u sredini. Nisam bio siguran na reakcije, ali sam opet pobrao velike simpatije kako domaćina i lokalnog stanovništva, tako i ostalih učesnika iz celog sveta. I u Salzburgu u Austriji, to je bio privatan rad, tajna večera sa kombinacijom likova iz pop kulture, kinematografije, muzike i nauke, naravno svima koji su gledali izradu murala je bilo interesantno da testiraju znanje ličnosti koje se na njemu pojavljuju tako da je bilo baš zabavno.

 
 
 
View this post on Instagram
Well here is one trowback to one supercool and super well organised festival that i had honor to be part of, and had a super nice time there with other cool people. Big thanks to @writersblockmurals @serge_hollander @ikbenpeterreen, Denise Hendrix, and other people from organization. Here is artwork that i have painted there and ofcourse it have background story. 😉😊#mywork #netherlands #leeuwarden #fryslân #writersblockmuralfest #art #arts #artwork #paintingart #drawingart #illustrationart #walldrawing #wallpainting #wallart #mural #muralism #streetartworldwide #streetart #graffitiart #grafffunk #spraypaintart #sprayart #montanagold #beautiful #birds #redbreast #bluetit #illustrationart #contemporaryart #metodA post shared by Ćulum Marko - Metod (@culum_marko_metod_art) on

Smatraš li sebe pravim gejmerom ili si casual igrač koji se tek ponekad igra?

- Jao, evo iskreno, sad sam se u ovim godinama malo ograničio sa igranjem igara, a i profesija mi je takva da sam mogu da stvaram scenarije i karaktere. U jednom periodu sam bio baš zaluđenik sa video igrama, ono baš baš, čak sam i radio u jednom gejming centru. Tako da je moj razvojni put tekao “od gejmera u casual igrača, ali sa twistom”.

Marko Ćulum, muralista, mural, Grk, Marinos Ricudis Marko je posvetio mural Grku koji je odbio da nas bombarduje / Foto: Snežana Čenad

Umetnost murala u Beogradu

Mural ili zidno slikarstvo postoji vekovima – mogli bismo reći od najstarijih ljudi i oslikavanja zidova pećina. U moderno doba obično predstavlja monumentalnu kompoziciju na nekoj velikoj površini (zidu, tavanici itd.), uz harmonično ugrađivanje arhitektonskih detalja objekta u sliku. Zidnog slikarstva je bilo tokom čitave istorije: u Egiptu, Grčkoj, Rimu, Vizantiji... a ponovni uzlet doživljava u 20. veku. U današnje vreme je nešto češći naziv „street art“ – ulična umetnost – i predstavlja posebnu vrstu murala-grafita u urbanim oblastima.

Savremeni murali najčešće se oslikavaju auto-lakovima, fasadnim bojama, markerima i drugim sličnim, lako dostupnim i relativno jeftinim materijalima, nekad i bez bilo kakve prethodne pripreme podloge, pa im je vek dosta kraći, a tome zasigurno doprinosi i sve brže rušenje i menjanje izgleda gradskog jezgra.

Neki bi rekli da im upravo ta prolaznost i daje određenu posebnu čar.

Druga bitna osobina jeste činjenica da su često izraz neke ideje, bunta, otpora ili pak podrške, pa u tom smislu predstavljaju poseban vid angažovane umetnosti.

Poslednjih godina svedoci smo nicanja sve većeg broja umetničkih grafita po fasadama u Beogradu. Sivi uglovi dobijaju nove boje, stare fasade sveže lice, nekome se sviđaju, nekom ne, ali nesporna je činjenica da se stvara jedno novo umetničko lice grada. Potraga za skrivenim muralima može predstavljati i čitav hobi za sebe.

Međutim, nije ta umetnost ni toliko neobična, pa ni toliko nova – štaviše, u Beogradu je živa još od sedamdesetih godina prošlog veka. Prvi poznati mural u Beogradu oslikao je 1970. godine Lazar Vujaklija na fasadi male zanatske radnje u Bulevaru Kralja Aleksandra. Sedamdesetih je oslikan i zid pored kojeg smo sigurno svi stoput prošli, na zgradi SKC-a, a povodom solidarnosti s narodima Latinske Amerike.

Međutim, tek osadmesetih će oslikavanje fasada biti uneto i u dokumente o planovima uređenja grada, čime i zvanično postaje „legalno“.

Osamdesetih su se pojavile i mnoge druge, prelepe fasade, od kojih su nažalost neke u međuvremenu izgubljene, ali druge opstaju i do dana današnjeg. Oslikano Jugoslovensko dramsko pozorište, murali u nekim školama, pa početkom devedesetih i murali u Skadarliji i mnogi drugi... S ulaskom u novi milenijum, zidove beogradskih fasada počinju da oslikavaju i neki poznati strani „street art“ umetnici, kao gosti u našem gradu, na primer: BLU, REMED, M City... U toku BELEF-a 2003. godine naslikan je i veliki mural u Pop Lukinoj ulici na kojem je učestovalo više crtača iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bosne.

Video: Kažu im da šaraju, a oni sivilo pretvaraju u boju: Ovi umetnici žele od Beograda da naprave prestonicu murala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA