• 0
 ≫ 

Prvi Srbin lekar koji se bavio eksperimentalnim radom u medicini: Izložba o Vladanu Ðorđeviću u SANU

 ≫ 

Iizložbu čini 12 celina i da ona sadrži bogatu arhivsku građu, umetnička dela velikana srpskog realizma Uroša Predića i StevanaTodorovića, kao i veliki broj originalnih izdanja...

  • 0
IZLOZBA OTVARANJE Đorđević

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U godini posvećenoj akademiku Vladanu Ðorđeviću (1844 - 1930), jednoj od najistaknutijih ličnosti kulturnog, naučnog i političkog života u Srbiji 19. veka, Srpska akademija nauka i umetnosti prirediće izložbu "Vladan Ðorđević: portret neumornog stvaraoca" u Galeriji SANU od 3. novembra do 13. decembra.

Autorski tim izložbe čin Jelena Jovanović Simić, autorka izložbe i kataloga; Ozarija Marković Lašić i Nebojša Vasiljević, autori postavke. Zatim, Ivan Stanić i Dragana Lacmanović, autori dizajna kataloga, Novica Babović, autor dokumentarnog filma, Aleksandar Marković, autor muzike i Katarina Živanović, stručna saradnja i organizacija izložbe.

IZLOZBA OTVARANJE Đorđević

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jelena Jovanović Simić naglašava da izložbu čini dvanaest celina i da ona sadrži bogatu arhivsku građu, umetnička dela velikana srpskog realizma Uroša Predića i StevanaTodorovića, kao i veliki broj originalnih izdanja.

- Cilj ove izložbe jeste da putem dokumenata, rukopisa, prepiske, umetničkih dela i fotografija, široj javnosti predstavi izuzetnu ličnost Vladana Ðorđevića, neumornog stvaraoca i rodoljuba - kazala je Jovanović Simić.

Eksponati su sakupljeni iz fondova Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Arhiva Srbije, Muzeja nauke i tehnike, Narodne biblioteke, Biblioteke grada Beograda, Univerzitetske biblioteke, Muzeja sporta, Crvenog krsta Srbije, Muzeja za istoriju farmacije, kao i Arhiva i Biblioteke SANU.

Po obrazovanju doktor medicine i prvi Srbin specijalista hirurgije, Ðorđević je ostvario značajna postignuća u oblasti zdravstva i medicine ali je, kao pripadnik generacije romantičara, rad na kulturnom uzdizanju Srbije smatrao za svoju dužnost prema otadžbini.

Bio je prvi Srbin lekar koji se bavio eksperimentalnim radom u medicini, inicirao je stvaranje Srpskog lekarskog društva (1872) i Srpskog društva Crvenog krsta (1876), osnovao je i uređivao prvi srpski stručni medicinski časopis i bio prvi istoričar srpske medicine.

Kao vojni lekar bio je načelnik Saniteta Vrhovne komande u ratovima (1877/78 i 1885/86), prvi profesor higijene u Artiljerijskoj školi , potom načelnik i reformator građanske zdravstvene službe i tvorac prvih sistemskih zdravstvenih zakona (1879, 1881).

Bio je jedan od začetnika seoske i putopisne novelistike, dramski pisac, hroničar i istoriograf. Bibliografija Ðorđevićevih radova broji preko 500 jedinica.

Njegov časopis Otadžbina (1875 - 1892) bio je najbolji časopis za književnost, nauku i kulturu u drugoj polovini 19. veka.

U svojoj 25. godini izabran je za redovnog člana Srpskog učenog društva (1869), a 1892. godine za pravog člana Srpske kraljevske akademije.

Svoj život je proživeo u skladu sa ličnim motom koji je glasio Laboremus! ("Radimo!").

Izložbeni salon Galerije SANU radi svakog dana, osim ponedeljkom, od 11 do 19, a četvrtkom od 11 do 16 sati. Ulaz u Galeriju je slobodan. Autorska vođenja biće organizovana svake srede od 18 i subote od 12 sati.

Prisustvo će biti omogućeno ograničenom broju lica, a sve u skladu sa kapacitetom prostora, epidemiološkim preporukama i ograničenjima.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima