≫ 

Ove freske Šapčane svakodnevno sećaju na Milića od Mačve: 20 godina od smrti srpskog slikara

Milić Stanković je gradu Kruševcu ostavio 130 svojih dela, a svom zavičaju - Mačvi, poklonio je samo dve freske koje je naslikao na zidovima pošte i hotela u Bogatiću.

  • 3
Milic od Macve Milić od Mačve / Foto: Wikimedia/Pidge Copetti

Jedan od najvećih srpskih slikara, Milić Stanković, preminuo je u 67. godini života 8. decembra pre 20 godina u Beogradu.

Poznat je kao Milić od Mačve i pod ovim umetničkim imenom je proslavio je svoj zavičaj kojem se uvek vraćao i gde je u rodnom selu Belotiću podigao "Radovan kulu" (nazvao je po ocu Radovanu) i svojevremeno osnovao Mačvansku slikarsku i pesničku školu.

Za života je stvorio ogroman opus slika, grafika i ikona. Gradu Kruševcu on je ostavio 130 svojih dela, a zavičaju iz kojeg je potekao samo dve fresko-slike koje je naslikao u hotelu i pošti u Bogatiću.

Milić od Mačve "Metamorfoza Mačve na Bitvi" / Foto: Mačva Press

Monumentalnu "Metamorfozu Mačve na Bitvi" naslikao je 1968. godine na zidu hotela "Cer" u Bogatiću. Slika je privlačila pažnju gostiju u velikoj sali restorana ne samo zato što je zauzimala ceo centralni zid, već i motivima prepoznatljivim za ovog umetnika.

Vezan rođenjem za Mačvu, Milić je umetnički dočarao hronologiju života, od ljudske jajeta preko težačkog rada na žitnom polju, bojeva i bitaka do - smrti.

Oslikan je ceo centralni zid u restoranu, pa je bilo nemoguće da ne "zapadne za oko". Milić je još u to vreme bio veoma poznat, pa su gosti smatrali privilegijom što mogu da uživaju u njegovom delu. Konobari su znali da odgovore na svako pitanje o detaljima slike koje su znatiželjni gosti uočavali dok čekaju da se servira topla teleća čorba ili specijalitet kuće - "hajdučka sablja". Mnogi su se i fotografisali kraj velike slike na zidu, a prepričava se kako su pojedini gosti rezervisali sto uz samu sliku samo da bi izbliza uživali u njenoj lepoti.

U uglu slike su stihovi Milićevo prijatelja, pesnika Bore Simića iz Glušaca, koji je jedini seljak-pesnik čiji je lik štampan na poštanskoj markici u Americi.

„Vatra budi košulјu dana

Razapeta je radost u senci jorgovana

Jablani mladosti broje vetrove

U sokaku opijenosti naše Bitve”.

Prilikom prve rekonstrukcije stare zgrade hotela Milićeva slika je ostala netaknuta. Svi zidovi, osim onog sa slikom srušeni su da bi se zidao sprat hotela. Hotel je zasijao u novom ruhu, kao i slika koju je lično Milić od Mačve osvežio i tako joj produžio život. Novi vlasnik hotela je pre tri godine započeo rekonstrukciju i umirio sve koji su se zabrinuli za sudbinu Milićeve najveće fresko-slike da će sačuvati zid na kojem je naslikana. Ubrzo su radovi zaustavljeni, a na hotel stavljan katanac, pa je i slika po kojoj je svojevremeno ovaj ugostiteljski objekat bio prepoznatljiv sakrivena od očiju javnosti.

Drugoj fresci se svakodnevno dive svi koji ulaze u poštu u Bogatiću. Milić je, naime, u zgradi pošte 1999. godine naslikao "Srpske pošte na kraju drugog milenijuma". Užareni horizont sa letećim balvanima i metalnim pticama koje nose bombe, izbeglice na Drini…  Pupin i Tesla, na vrhu slike, umne glave koje posmatraju kataklizmu i pozivaju na zdrav razum. Jake poruke, razumljive za vreme u kojem se slika nastala i imajući u vidu da je Milić od Mačve uvek bio aktuelan i preko svojih dela izražavao stavove prema društvenim zbivanjima.

Radnici u pošti iz vremena kada je slika nastajala svedočili su kako je Milić slikao uglavnom noću, kada je pošta  bila zatvorena. Slika je bila gotova posle mesec dana, a noći u kojima je stvarana obeležilo je druženje umetnika sa svojim prijatelјima. Da bi se boje što bolјe „primile“ i "vezale", zid je prethodno premazivan mlekom u čemu su mu pojedini pomagali, ali je, kako se priča, slikar i svojim prijateljima dopuštao da nanose boju na zid, a on je potom "doterivao".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R. Vukasinovic

    10. decembar 2020 | 16:06

    Nije tacno da je Milic od Macve svom kraju poklonio samo 2 freske! Zgradi Opstinske uprave u Bogaticu, starom, velelepnom zdanju, iz vremena kralja Aleksandra Karadjordjevica, Milic je poklonio brojne svoje slike, koje su krasile njene prostorije, a kojih nazalost vise nema. Sva umetnicka dela su nezakonito prisvojena i razneta po privatnim kucama. Za pljacku niko nije odgovarao, iako se medju radnicima opstinske uprave u to vreme dobro znalo ko su izvrsioci. Neka dela su, kako se pretpostavlja, stigla i do Novog Zelanda, zajedno sa potomcima izvrsilaca.

  • Zeljko

    10. decembar 2020 | 13:23

    Jel' on bio neki rodjak Nestorovicu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA