≫ 

Obnovljeno spomen obeležje na mestu ubistva kneza Mihaila Obrenovića

Spomen obeležje je prethodno bilo u veoma lošem stanju - kamen je bio prekriven naslagama patine i divlje vegetacije, grafitima i tragovima rđe

  • 1
Mesto pogibije kneza Mihaila Obrenovića, Košutnjak Mesto pogibije kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku pre radova / Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zahvaljujući sredstvima koje je opredelio Grad Beograd, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izradio je Projekat sanacije i restauracije spomen obeležja na mestu ubistva kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku, na osnovu zatečenog stanja i arhivske dokumentacije.

Pre početka izvođenja radova Spomen obeležje bilo je u veoma lošem stanju - kamen je bio prekriven naslagama patine i divlje vegetacije, grafitima i tragovima rđe. Lanci od kovanog gvožđa su korodirali, a pojedini delovi su i nedostajali. Ograda unutar samog spomen obeležja bila je uklonjena, a i njeni pojedini delovi bili su i ukradeni. Istočni zid okrenut prema glavnom putu je, pod pritiskom zemlje koja se nalazi unutar spomen obeležja, i vode koja se tu nakupljala, vremenom dobio ispupčenja, pojedini stubovi su bili nakrivljeni i van svog prvobitnog položaja.

Na spomen obeležju urađena je restauracija kamenih zidova i stubova, koja je podrazumevala pranje i čišćenje kamena, čišćenje spojnica i fugovanje, restauraciju kamenog stepeništa na ulazu kao i drenažu tla unutar spomen obeležja radi rasterećenja nakrivljenog zida u budućnosti. Izvršena je i stabilizacija i vraćanje istočnog zida u prvobitni vertikalni položaj zajedno sa stubovima. Nakon svih ovih radova na kamenu, urađena je konsolidacija kamena premazom koji ima i funkciju zaštite kamena od grafita i njegovog daljeg propadanja. Lanci od kovanog gvožđa i metalna ograda su takođe restaurirani, delovi koji su nedostajali i dotrajali su zamenjeni po uzoru na postojeće, odnosno prema detaljima iz arhivske dokumentacije.

Izvođenje radova trajalo je mesec dana i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda vršio i konzervatorski nadzor.

Srbija šume su postavile dve info table, dok je Zavod priredio tekst o životu i političkom delovanju kneza Mihaila i samom mestu ubistva kneza Miloša.

U godinama posle tragične smrti kneza Mihaila u Košutnjaku, izvedena je ograda od kovanog gvožđa kojom je označeno samo mesto ubistva, a kasnije je podignuta i ograda od kamenih kvadera sa granitnim stubovima povezanim masivnim lancima od kovanog gvožđa. Takvim rešenjem je povećana ukupna površina spomen obeležja, sa simboličkim sadržajem kenotafa - grobnog mesta bez tela.

Spomen obeležje na mesta ubistva kneza Mihaila u Košutnjaku poseduje kulturno-istorijsku vrednost kao memorijalni prostor vezan za istaknute ličnosti iz nacionalne istorije. Nalazi se u okviru prostorno kulturno-istorijske celine "Topčider", koja je utvrđena za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA