≫ 

Izvajao je impozantne spomenike srpske istorije: Izložba o Jovanu Soldatoviću u Novom Sadu

Centralna tema stvaralaštva ovog eminentnog umetnika je čovek, a njegov skulptorski opus nosi duboko humanističku poruku, posvećenu dobrobiti, miru i blagostanju čoveka

  • 0
Jovan Soldatović "Porodica", spomenik žrtvama racije, Jovan Soldatović / Foto: Wikimedia/Pokrajac

Povodom obeležavanja Dana grada Novog Sada, Muzej grada Novog Sada priredio je izložbu "Jovan Soldatović: dela iz fonda Zavičajne galerije", koja predstavlja jednog od najznačajnijih novosadskih, srpskih i jugoslovenskih vajara, a publici će biti dostupna od 1. februara, najavili su organizatori.

Autorka izložbe je Jelena Banjac, muzejska savetnica u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada.

Soldatović je u toku duge i bogate umetničke karijere doživeo slavu i javno priznanje za svoj rad. Svoje stvaralaštvo je predstavio na 48 samostalnih izložbi kod nas i u svetu. Autor je blizu 100 javnih spomenika širom nekadašnje države.

Jovan Soldatović Spomenik Đuri Jakšiću u Skadarliji, Jovan Soldatović / Foto: Wikimedia/Михаило Грбић

Nagrađen je sa 24 odličja, među kojima su Nagrada Politike za likovnu umetnost (1958), Oktobarska nagrada Novog Sada (1962), Nagrada Oktobarskog salona u Beogradu (1970), Povelja grada Novog Sada (1981), Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom (1986) i Vukova nagrada (1999).

Centralna tema stvaralaštva ovog eminentnog umetnika je čovek, a njegov skulptorski opus nosi duboko humanističku poruku, posvećenu dobrobiti, miru i blagostanju čoveka.

Kao društveno aktivna ličnost, Soldatović je bio jedan od inicijatora transformacije Petrovaradinske tvrđave u koloniju umetnika 1953. godine i jedan je od osnivača Zavičajne galerije Muzeja grada Novog Sada.

Jovan Soldatović Spomenik streljanim rodoljubima kod Žablja, Jovan Soldatović / Foto: Wikimedia/Sors bona

Ulaz u Muzej će na rođendan Novog Sada biti besplatan za sve posetioce.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA