• 0

Sve što ste ikada hteli da saznate o Alanu Fordu na jednom mestu

Na izložbi "Alan Ford trči počasni krug" prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969-1975

  • 0
Alan Ford, TNT

Foto: Strip Blog

Stručno vođenje kroz gostujuću izložbu "Alan Ford trči počasni krug", biće organizovano 20. februara u Muzeju Jugoslavije, saopštili su iz Muzeja.

Lazar Džamić, stručni saradnik na izložbi i autor "Cvjećarnice u Kući cveća", studije o fenomenu uspeha stripa "Alan Ford" u Jugoslaviji, posetiocima će predstaviti kratku istoriju ovog stripa i uputiti ih u manje poznate zanimljivosti o "Alanu Fordu", skrećući pažnju upravo na njegovu percepciju u jugoslovenskim okvirima.

Na izložbi "Alan Ford trči počasni krug" prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969-1975), kada su na njegovoj izradi radili Lučano Seki - Maks Bunker, kao scenarista i Roberto Raviola Magnus kao crtač, kao i tri naslovne strane sa crtežima Paola Pifarerija.

U okviru izložbe prikazana su i retka izdanja stripa "Alan Ford" iz kolekcije Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića.

Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Pored Džamića, stručni saradnik na izložbi je i dr Andrej Smrekar.

Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe bili zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

Realizaciju izložbe pomogla je pored ostalih i ambasada Slovenije u Beogradu, a biće otvorena do 28. februara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima