Klint Istvud je nekada snimao ovde, a jedan od najlepših dvoraca Vojvodine danas propada

Dvorac Špicer nema onaj sjaj koji je nekada imao

  • 4
Dvorac Špicer Dvorac Špicer Printskrin: Youtube/Stanislav Stankic

Dvorac Špicer u Vojvodini, koji je nekada pripadalo porodicama industrijalaca Špicer i Orenštajn, nekada je zračilo lepotom, a sada je daleko od toga. Naime, ova nekretnina, smeštena u centru Beočina, opasana je ogradom od kovanog gvožđa i ne izgleda više onako kako je izgledao, piše novosadski "Dnevnik".

Jelena Viktorova i Predrag Komljenović, okupljeni oko ideje "Vratimo sjaj Špicerovom dvorcu", govorili su o istoriji ovog zdanja.

- Henrik Orenštajn i Edvard Špicer su umrli pre Prvog svetskog rata, a u dvorcu je ostao deo Orenštajnove porodice. Pretpostavlja se da su oni imanje napustili pre Drugog svetskog rata sklanjajući se od nacizma. Prema zvaničinim informacijama niko se od naslednika posle rata nije javljao da potražuje svoju imovinu. Čak se i sada u vreme restitucije niko nije javio - rekla je Jelena Viktorova.

Ove porodice su živele u Beču i Budimpešti, ali su imali vile na raznim stranama Habzburške monarhije.

Dvorac Špicer je na početku Drugog svetskog rata napušten, dok je za vreme rata tada bilo  sedište nemačke vojne komande. Dvorac tokom Drugog svetskog rata nije bio uništen, a nakon ratnih zbivanja postao je škola.

- Kada je podignuta nova škola, onda je iseljena iz dvorca i on je od početka sedamdesetih godina postao Dom kulture. Na spratu je bio smešten radio. Zanimljivo je da je drugi radijski signal iz Vojvodine bio pušten baš iz Beočina. Baš tu na spratu je bio i atelje pesnika Mike Antića. Dole je bila biblioteka i širom Jugoslavije poznat restoran, a u holu su se održavale igranke. Tu su gostovali poznati pevači, održavane maturske večeri, svadbe, jer tu je bio i matičar… Sve je nekako počinjalo odavde, kada je bila škola – prva slova su se tu učila, posle kada je tu bio restoran – prvi izlasci s prvim ljubavima su bili baš tu – sa setom se seća Predrag Komljenović.

Dvorac Špicer Dvorac Špicer Printskrin: Youtube/Stanislav Stankic

U dvorcu "Špicer" snimali su se svojevremeno brojni filmovi, kao i elevizijski novogodišnji programi i razni spotovi. Klint Istvud je tamo tokom sedamdesetih godina prošlog veka koristio ovaj dvorac za snimanje nekoliko scena filma "Ratnici"

– Prelomni trenutak je bio 1985-86. godine kada je podignut novi kulturni centar u Beočinu i kada je ova zgrada izgubila namenu. Napuštena je i to je početak njene devastacije. Lepota koju je imala ostala je izgubljena i o njoj buduće generacije neće znati ništa – rekla  je Jelena Viktorova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA