≫ 

Pogledajte dobro ove predmete: Oteti su iz beogradskog muzeja, vrede preko 300.000 evra

Ukupno 41 predmet nestao je krajem jula i početkom avgusta 2019. godine

  • 5
Ukradeni predmeti

Ovo su neki od otuđenih predmeta / Foto: Muzej primenjene umetnosti

Nakit vredan više od 300.000 evra ukraden je pre dve godine iz Muzeja primenjene umetnosti, a otada mu se gubi svaki trag. Kako su medijima saopštili iz kabineta ministarke kulture, u pljački je učestvovao i jedan pripadnik obezbeđenja.

Ukupno 41 predmet nestao je krajem jula i početkom avgusta 2019. godine. Uglavnom je reč o zlatnom nakitu iz 19. i prve polovine 20. veka, koji ima znatnu materijalnu vrednost. Među ukradenim predmetima nalazi se nekoliko njih koji pored materijalne imaju i veliku kulturno-istorijsku vrednost, kao što su, na primer, prsten s grbom, nalaz iz okoline Janjeva s kraja 14. i početka 15. veka, i narukvica sa cvetom od lapis lazulija, čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović i koja je izrađena u Minhenu 1887. godine.

Lopov fantomka

Lopovi su predmete odneli pre dve godine / Foto: Shutterstock

- Dok radimo na pripremi novih programa, želimo da podelimo s javnošću, našom dragom publikom i prijateljima, detalje o predmetima koji su 2019. godine ukradeni iz Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Ovim nemilim događajem ne samo da je pričinjena velika materijalna šteta već je značajno narušen kulturni i estetski habitus našeg Muzeja. Nadamo se da će ukradeni predmeti biti pronađeni i da ćemo ih svi zajedno ponovo videti kao deo celine kojoj pripadaju. Hvala vam na podršci koju nam pružate - saopštili su iz Muzeja.

Ovo su neki od predmeta koji su tada nestali. Dobro ih pogledajte i javite nadležnima ako prepoznate neke od njih:

Potpun spisak nestalih predmeta može se videti na sajtu Muzeja primenjene umetnosti.

Video: U centru Beograda ukradena dela poznatog slikara i ilustratora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA