• 0
 ≫ 

Predstavljen deo artefakata Jugoeksportove kolekcije: Među njima su dela Lubarde, Aralice...

 ≫ 

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda kaže da će 36 umetničkih dela biti dostipno Beograđanima

  • 0

U Konaku kneginje Ljubice predstavljeno je 36 umetničkih dela od ukupno 148 artefakata koje je Muzej grada Beograda kupio za 33 miliona dinara u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, a koja su činila deo stečajne mase kompanije Jugoeksport.

Početna cena kolekcije 124 slike i 24 dela primenjene umetnosti bila je 10,4 miliona dinara, a među njima su dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Lazara Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića, Bože Prodanovića, Zore Petrović, Katarine Zarić i mnogih drugih umetnika.

Muzej je shodno svojim ovlašćenjima prema zakonu o kulturnim dobrima proglasio tu kolekciju za kulturno dobro prema hitnoj proceduri, a iz razloga mogućeg iznošenja slika iz zemlje kao i dalje nebrige o tim delima i njihovog daljeg propadanja.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda kaže da će 36 umetničkih dela biti dostipno Beograđanima i njihovim gostima od utorka 15. juna do nedelje 20. juna.

- Dela Milunovića, Zore Petrović, Prodanovića procenjivaliu su i pokušali da prodaju kao da su u pitanju studentski crteži. Bilo je jasno da je cilj cele akcije bio da se za smešne pare kupe vredne slike kako bi se posle preprodavale i ovo je prvi put da je država reagovala i otkupila vredne artefakte za naše muzeje gde će biti dostupna građanima - rekao je Vesić.

On je dodao da će ove godine započeti rekonstrukcija zgrade na uglu Resavske i Nemanjine ulice gde će biti smešten Muzej grada Beograda na prostori tri puta većem od Narodnog muzeja.

Kako je Vesić naglasio ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila ga je da je iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika dobila spisak svih slika koje se nalaze u stečajnom postupku.

- Ministarstvo kulture će taj spisak artefakata proslediti muzejima čiji će profesionalci imati priliku da procene šta je od toga nacionalno blago. Inače, predložili smo da se z zakon o kulturnim dobrima stavi član koji reguliše potraživanja države kulturnih dobara koja su se našla u stečajnoj masi koko bi ta dela ostala u našim muzejima - kazao je Vesić.

Ističe i da su gradske vlasti prvi put ove godine odvojile 100.000 evra za kupovinu umetničkih slika, a sledeće godine, kako kaže biće odvojen novac i za kupovinu skulptura.

- Želimo da na taj način oživimo praksu u kojoj je država, za manji novac, na početku karijere nekih umetnika kupi artefakte koja će vremenom dobiti status nacionalnog blaga - rekao je Vesić.

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda kaže je među izloženim umetničkim delima nekoliko teško oštećenih.

- Nedostaje 14 slika sa osnovnog spiska Jugoekportove kolekcije. Videćemo kako da uđemo u trag tih slika - kazala je Medaković.

Slike i predmeti, sada u jako lošem stanju, zahtevaju hitne konzervatorske tretmane, kako bi se njihovo degradiranje zaustavilo.

Posledica loših uslova u kojima su čuvane, vlage, velikih oscilacija u temperaturi vazduha i nedostatak adekvatne zaštitne ambalaže je stanje dela koje govori o totalnom nemaru prema kulturnom dobru koje je jedan kolektiv brižljivo sakupljao i čuvao.

- Slike su čuvane na nedopustiv načina. Trudićemo da se takve okolnosti u kojima se čuvaju remek dela nikada ne ponove. Ne postoji izgovor za stanje u kojima su slike pronađene. Vozarevićev crtež je pocepan. Delo Peđe Milosavljevića teško oštećeno - kazala je Medaković.

Kolektiv Jugoeksporta, nekadašnjeg giganta modne industrije, 1973. godine poklonio je Muzeju grada Beograda 47 dela iz svoje kolekcije i time je formiran pokretni legat tog preduzeća.

Tada, kolekcija dela izuzetne vrednosti stigla je u Muzej uz posvetu kolektiva Jugoeksporta kao potvrda izuzetne saradnje dva kolektiva i dve uprave, uprave najvećeg privrednika u oblasti modne industrije i najznačajnije ustanove kulture grada Beograda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA