• 2
 ≫ 

Oglasio se Muzej grada Beograda povodom "Stražara": Kovačević nije kupio sliku u dogovoru sa muzejom i gradom

 ≫ 

Objasnili su da u Muzeju grada Beograda zahtevi za prijemom poklona najredovnija praksa

 • 2
Paja Jovanović

Printskrin: RTS

Gradski sekretar Nikola Kovačević nije u dogovoru sa Muzejem grada Beograda i gradom Beogradom kupovao sliku "Stražar" Paje Jovanovića, saopštio je Muzej grada Beograda povodom medijskih natpisa u vezi sa pravosudnim postupcima koji se vode pred nadležnim organima u vezi sa slikom.

- Sa Kovačevićem nismo bili u komunikaciji po pitanju kupovine slike Paje Jovanovića "Stražar". Muzej grada Beograda prati aukcije u svetu kako bismo znali da li se na njima nude na prodaju umetnička dela koja predstavljaju naše nacionalno blago. Po saznanju da se u Beču na prodaju nudi ova slika kontaktirali smo rukovdstvo grada Beograda koje je zamolimo jednu austrijsku kompaniju koja posluje u Beogradu da učestvuje na aukciji, pokuša da kupi sliku i da je pokloni Muzeju grada. Novac koji je ta kompanija bila spremna da ponudi za sliku Stražar Paje Jovanovića nije bio dovoljan da se ova slika kupi - saopštili su.

Kako navode, to ne znači da sliku ne može da pokloni ili da na pozajmicu Muzeju koju Zakon o kulturi predviđa.

- Svako privatno lice može da kupi sliku sa svog računa ili računa svojih srodnika ili da do slike dođe nasledstvom, zamenom, poklonom i da nakon toga umetničko delo Ugovorom o poklonu stavi Muzeju grada Beograda na staranje. Muzej određenom dokumentacijom dobija dokaz da je slika u legalnom vlasništvu poklonodavca i tek posle toga može sačiniti Ugovor o poklonu sa potencijalnim poklonodavcem. Muzejska komisija stavlja na predlog prijem poklona i o tome se odlučuje nakon procene svrsishodnosti poklona po više parametara.

Dalje objašnjavaju da su u Muzeju grada Beograda zahtevi za prijemom poklona najredovnija praksa.

- Sam Paja Jovanović je svoju zaostavštinu upravo našoj ustanovi poklonio, a dogovorio je za svog života i preuzimanje njegove urne sa pepelom nakon smrti. Mi pratimo aukcijske kuće i prodaje dela koja su za naš Muzej važna i naravno nadamo se prilici da dođemo do dela za popunu naših zbirki. Kako ne možemo da znamo kada će se i šta negde ponuditi o svakoj ponudi za umetnička dela za koje je smo kao Muzej grada zainteresovani obaveštavamo našeg osnivača, grad  eograd. Tako su sredstvima grada Beograda otkupljene slike iz kolekcije Jugoeksport koje su sada deo kolekcije Muzeja grada. Nadali smo se da će na sličan način da "Stražar" Paje Jovanovića postati vlasništvo Muzeja grada Beograda. Nismo u tome uspeli ali se slika čudnim spletom okolnosti našla u Beogradu pa eto prilike da se ipak nadje u Muzeju grada Beograda - naveli su na kraju.

Video: Slike velikih srpskih slikara su nacionalno blago: Borba protiv prodaje umetničkih dela!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile

  24. septembar 2021 | 23:30

  Pa ko je mislio da jeste?! Čovek kupova za sebe odnosno platila njegova žena.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Тодорић

  25. septembar 2021 | 09:57

  Ако је цела заоставштина аутора припала држави,ОДАКЛЕ ДЕЛА У ИНОСТРАНСТВУ???Зар није логично тражити порекло имовине,може да се врати бесплатно?Одакле је слика ван земље?

  2
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA