≫ 

Vredna umetnička dela stigla u Srbiju: Iza njih se krije priča o ljubavi Dankinje i srpskog slikara

Slike su preuzete od darodavca Bjarna Nilsena

  • 1
slike jefta peric Izvor: Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu

Ambasada Srbije u Danskoj uspela je da obezbedi uslove da se četiri vredne slike slavnog srpskog koloritnog realiste i profesora Jefta Perića (1895-1967) nađu na zidu Galerije Spomen zbirke Pavle Beljanski u Novom Sadu, a ambasadorka Srbije u Kopenhagenu Jasmina Mitrović Marić kaže da je nakon dijaloga sa danskim autoritetima uspela da izuzetna umetnička dela usmeri ka Srbiji.

Ambasadorka za Tanjug kaže da je povratak vrednih artefakata u Srbiju od velike važnosti za naše društvo i kulturu.

- Sa izuzetnim osećanjem važnosti da nacionalno kulturno blago sabiramo u Srbiji, pristupili smo ostvarenju izazovnog zadatka koji je podrazumevao neprestani dijalog sa danskim autoritetima - procene, sertifikaciju, odobrenja, silu različitih papira kojima država, u dijalogu sa nama, zastupa svoje interese - kako bi i trebalo da bude kada su u pitanju vrhunska umetnička dela. Uspeli smo i na kraju preuzeli slike od darodavca Bjarna Nilsena - kazala je Mitrović Marić.

slike jefta peric Izvor: Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu

Nilsen je sa svojom suprugom bio gost Ambasade Srbije u Kopenhagenu, gde je, kaže, Mitrović Marić, dočekan kao najdraži prijatelj, rođak, sa zahvalnošću koju zaslužuje za svoju plemenitu nameru.

- Odužili smo se zahvalnicom koju je prihvatio vidno ganut pažnjom i načinom na koji smo mu se posvetili. Za mene i verujem sve nas u diplomatskoj službi Srbije, ova priča isijava posebnom porukom. Ne znam koliko sam i da li uopšte, kao diplomata, dostojna da nekog poput Beljanskog nazovem kolegom iz prethodnih vremena - kazala je Mitrović Marić i podsetila na blistavu karijeru Pavla Beljanskog.

Ispričala je da je srpski diplomata, Pavle Beljanski, u Veliki rat stupio kao student, član Ðačkog bataljona.

slike jefta peric Izvor: Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu

- Junak... Njegovu diplomatsku uniformu Kraljevine Jugoslavije, pa sve do SFRJ, krasila su zaslužena odličja poput Ordena Legije časti, Ordena Belog orla, Ordena Svetog Save, Ordena Jugoslovenske zastave, belgijskog Ordena Leopolda IV stepena, Ordena Italijanske krune... Sve što ima ostavio je svome narodu - slike, dela primenjene umetnosti, biblioteku, arhiv, ordenja... - ukazala je ambasadorka.

Darodavac, Bjarn Nilsen, poklonio je vredna dela iz svoje porodične kolekcije, u želji da se slike "sretnu" sa zaveštanjem najboljeg prijatelja. Naime, Jefto i Pavle su zajedno ispisivali značajna istorijska poglavlja srpskog i jugoslovenskog slikarstava, kolekcionarstva, zadužbinarstva. Po sredi je lepa ljubavna priča: Tetka darodavca Bjarna Nilsena, Sesil Nilsen Perić je bila najveća ljubav našeg slikara, supruga sa kojom je delio život.

slike jefta peric Izvor: Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu

Tako je deo slika kao nasleđe pripao gospodinu Nilsenu koji je ponudio da četiri rada danskog zeta Jefta Perića pokloni Spomen zbirci njegovog najboljeg prijatelja Pavla Beljanskog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA