"Nebesko kamenje“ i "Mozasaurus" nove atrakcije u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

Izložbu je zvanično otvorila pomoćnica ministra kulture i informisanja Danijela Vanušić koja je istakla značaj Prirodnjačkog centra za nacionalnu kulturnu ponudu

  • 0
Nebesko kamenje Foto: Prirodnjački centar Svilajnac

Od 1. marta počela je nova sezona sa novim izložbama i novim sadržajima u Prirodnjačkom centru.

Prva ekskluziva je izložba "Nebesko kamenje", koja predstavlja jednu od najvećih kolekcija meteorita na Balkanu. Sadrži nekoliko vrlo ekskluzivnih primeraka, od kojih je jedan pronađen u Sibiru 1947. godine, a njegov udar bio je toliko jak da su stanovnici tog područja mislili da je to nastavak Drugog svetskog rata.

Kustos Prirodnjačkog centra Stefan Radević kaže da je od nove sezone Prirodnjački centar bogatiji i za još jednu atrakciju - ORIGINALNI FOSIL LOBANJE MOZASAURUSA:

- Ovaj eksponat star je oko 70 miliona godina i pronađen je na tlu Afrike. Tu je i dopuna izložbe "Minerali i stene" sa jednom Interaktivnom stenom koja podstiče posetioce na istraživanje minerala i stena od kojh je sastavljena naša planeta kroz mogućnost da ih direktno vide i dodirnu. Trudimo se da posetiocima svake godine ponudimo nove sadržaje i zato nam se oni uvek i rado vraćaju - izjavio je Radević.

Izložbu je zvanično otvorila pomoćnica ministra kulture i informisanja Danijela Vanušić koja je istakla značaj Prirodnjačkog centra za nacionalnu kulturnu ponudu i pohvalila napore tima Prirodnjačkog centra na popularizaciji nauke i kulture.

Direktorka Prirodnjačkog centra Danijela Čuknić ističe da je ova ustanova uspešno sprovela i process digitalizacije.

- Digitalizacija Prirodnjačkog centra završena je kreiranjem specijalne izložbe Virtuelna Afrika, u okviru koje posetioci mogu videti neke specifične ili zaštićene vrste životinja preko aplikacije za mobilne telefone u tzv. proširenoj realnosti. Od ove sezone posetiocima je na raspolaganju i Interaktivni kiosk, specijalna digitalna tabla, preko koje posetioci mogu već na samom ulasku u Prirodnjački centar da zakažu ture u pratnji vodiča ili se upoznaju bliže sa sadržajima koji ih očekuju u Centru. Ovim se Prirodnjački centar stavio u rang savremenih muzeja koji prate trendove i moderne tehnologije. Osim toga, tu su i naši prateći sadržaji, igraonica za decu, restoran, suvenirnica, bioskop, koji svi zajedno pružaju posetiocima jedan kompletan ugođaj - rekla je direktorka Prirodnjačkog centra Danijela Čuknić.

Nebesko kamenje Foto: Prirodnjački centar Svilajnac

Prirodnjački centar otvoren je za posete svakog dana od 10 do 18 sati. Nalazi se na oko 100 km od Beograda, isto toliko od Niša na samo 6km od auto-puta E75, pa se do Prirodnjačkog centra stiže lako iz svih krajeva naše zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA