≫ 

Kada umetnost slavi vino i senzualnost koju nosi božanski nektar: Ne propustite ovu izložbu u Topoli

Autentična manifestacija je neraskidivo povezana sa vinskim potencijalima Šumadije - osmim festivalom šumadijskih vina

  • 0
umetnost i vino Autor: Biserka Petrović

"Umetnost i vino" - tradicionalna, reprezentativna i uspešna izložba deveti put je pred publikom Vinogradareve kuće u Topoli. Likovnu smotru je osmislio Nebojša Savović Nes, a kroz godine strpljivog i predanog odabira umetnika (slikara i vajara), došao je do dvadesetak renomiranih stvaralaca prepoznatljivih poetika - koji čine nukleus svake postavke. Tako Nes, i sam vajar, najbolje zna koliko je važno održati i kontinuitet i atraktivnost svake postavke - koja slavi životnu radost, kroz ljubav prema umetnosti i vinu.

Autentična manifestacija je neraskidivo i sadržajno povezana sa vinskim potencijalima Šumadije - osmim festivalom šumadijskih vina, a kroz godine je postala jedan od najradosnijih i najpopularnijih događaja u ovom delu Srbije, piše Maja Živanović, novinar i likovni kritičar.

umetnost i vino Autor: Saša Montiljo Štule

I ovogodišnji saziv je čisto uživanje u kompatibilnosti poetika raznorodnih i delikatnih radova - slika, mozaika i skulptura, umetnika različitih generacija i senzibiliteta. Zastupljeno je 26 autora, sa 34 rada. Prenoseći svojim naracijama duh vremena u kome živimo, njihove artikulacije se kreću od realnog i prepoznatljivog, do simboličkog, nadrealnog a ponekad svedenog ili apstraktnog. Zajednički imenitelji su im kompleksnost, sklad u kompoziciji, preciznost i arhetipska spona stvaralaštva i blagoslova prirode.

umetnost i vino Autor: Vasa Dolovački

Ta uzajamna i harmonična veza najbolje se ogleda u delima gde su boje i mirisi vinograda transponovani u čudesni svet narativnih slika koje slave vinovu lozu na različite načine, od klasičnih predstava mrtve prirode, savremenih motiva i žanr scena do mitologije i vanpojavnog. Boje i mirisi detinjstva prenešeni su u pikturalnost Slobodanke Rakić Šefer i slike Nataše Nare Radosavljević i Saše Montilja. Mitološke kompozicije prepoznatljive su u delima Jasne Opavski i Ljubomira Lackovića, a predstava mrtve prirode na slici Milana Miletića. Inspiraciju vinom Željko Đurović izmešta u fantastiku mediteranskih pejsaža, a Vasa Dolovački i Nenad Stanković u prizore zaustavljenog vremena.

Senzualnost koju donosi božanski nektar prenose Marija Knežević i Tatjana Pirović, a simbolična viđenja čitamo u delima Jelene Šalinić Terzić, Žarka Vučkovića i Dragana Despotovića. Apstraktni doživljaj ima Bojan Otašević.

Visokoestetizovana skulptura Nebojše Savovića Nesa pleni objedinjenom jednostavnošću i snagom, a Saša Marjanović kroz terakotu daje svoje viđenje boga Bahusa.

umetnost i vino Autor: Marija Knežević

Povratak prirodi kroz digitalnu grafiku, neguje Vesna Opavski.

Višeznačnost i upotreba neslikarskih materijala su karakteristike dela Vidana Papića i Sergeja Aparina. Nasuprot njima - Biserka Petrović i Miloš Lazić na realističan način sagledavaju uzajamnu vezu umetnosti i vina.

Transponovanje prirode u prefinjeni medij stakla, odlike su radova Aleksandra M. Lukića i Slobodana Marinkovića, a legende i mitologija prenešeni su u sjajne mozaike Bisenije Tereščenko i Predraga Peđe Todorovića.

umetnost i vino Autor:

Postavku prati i oplemenjuje relevantan katalog, sa svim učesnicima manifestacije. Likovno nadmetanje ostvareno je kroz nagradu Stručnog žirija, koja je ustanovljena pre tri godine (dosadašnji dobitnici su slikari Slavko Krunić, Milan Miletić i Sergej Aparin). Osobenost izložbe je i da posetioci glasaju, tako da se od 2018. godine dodeljuje i nagrada publike. Prošle godine, izbor posetilaca je bila slika Milana Miletića. Nagrađeni umetnici dobijaju paket najboljih šumadijskih vina za uživanje, i veliko priznanje u svojim biografijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA