Umetnički performans u Tamnjanici: Vajari izložili skulpture u polju lavande

- Drago mi je što sam imala priliku da svoje skulpture postavim u ovakvom eksterijeru, u prirodi koja je nadogradila umetnički doživljaj - kazala je vajarka Jovana Petković

  • 0

Dvoje vajara priredilo je minulog vikenda u belopalanačkom selu Tamnjanica nesvakidšnji doživljaj ljubiteljima umetnosti i prirode. Beograđanka Jovana Petković i njen kolega Nikola Smilkov iz Makedonije izložili su svoja dela na plantaži lavande Gorazda Čuka, osnivača Kuće umetnika "Pigmalion" koji je godinama domaćin ovakvim manifestacijama.

Mlada beogradska umetnica kaže da je motiv da izloži deo svog opusa u nesvakidašnjem okruženju, želja da brojnim posetiocima da priliku da kroz njena dela bolje upoznaju sebe.

- Na Gorazdov poziv donela sam svoje skulpture i postavila ih u polje lavande. Onima koji dođu da se sa nama druže data je prilika da kroz moja dela sagledaju svoje unutrašnje biće, da razmisle i nauče nešto o sebi na osnovu onoga što vide. Drago mi je što sam imala priliku da svoje skulpture postavim u ovakvom eksterijeru, u prirodi koja je nadogradila umetnički doživljaj - kazala je Jovana Petković.

Skulpture u lavandi, vajarka Jovana Petković Vajarka Jovana Petković Foto: D.K.

Nikola Smilkov iz Štipa, profesor na fakultetu za obrazovne nauke pri Univerziteteu Goce Delčev, izrazio je ogromno zadovoljstvo što su i njegova dela zasijala u polju lavande.

- Imam lepu saradnju sa gospodinom Gorazdom, već sam nekoliko puta bio učesnik umetničkih simpozijuma u organizaciji "Pigmaliona" pa sam rado prihvatio poziv da izlažen na ovom mestu. Predstavio sam se sa devet skulptura od prilepskog mermera u galerijskom formatu. Kroz moja dela pokušavam da prikažem emocije, njihov raspon i kretanje kroz koje se predstavljamo spoljnom svetu - objasnio je Smilkov.

Skulpture u lavandi Skulpture u polju lavandi Foto: D.K.

Njihov domaćin saopštio je da je ovo drugi put da vajari zlažu na njegovoj plantaži.

Skulpture u lavandi, Gorazd Čuk Gorazd Čuk Foto: D.K.

- Prošle godine sa hrvatskim vajarom Petrom Hranuelijem prvi put smo izložili skulpture u polju lavande a odziv publike je bio neverovatan. Zato smo odlučili da to učinimo i ove godine, u periodu kada je lavanda u punom sjaju. Osim vajara, ovde su proizvodi od lavande te organska prehrana jer imamo projekat eko plantaža. Cilj mi je da udružimo organsku i proizvodnju lekovitog bilja sa lepotom koju stvaraju umetnici i koja je usklađena sa prirodom. Našu plantažu obilaze mnogi posetioci, dolaze sa svih strana da bi se fotografisali u poljima lavande pa nam je cilj da sa Turističkom organizacijom Bele Palanke ovo područje učinimo privlačnim i uvrstimo ga u turističku ponudu ovog mesta - objasnio je Čuk.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA