≫ 

Stvorio sliku pomoću AI i pobedio na takmičenju: Umetnici besni, hoće li ih veštačka inteligencija zameniti?

Godinama je ceo svet ubeđivan da veštačka inteligencija neće zameniti kreativnost, ali evo nas sada ovde...

  • 2
Jason Allen Théâtre D’opéra Spatial, Foto: Jason Allen

Debata oko umetnosti stvorene putem veštačke inteligencije ponovo je postala viralna kada je jedan muškarac osvojio prvo mesto na takmičenju Državnog sajma u Кoloradu u digitalnoj kategoriji. Pobednički rad je napravio koristeći AI generator Midjourney za pretvaranje teksta u sliku.

Кorisnik Tvitera i digitalni umetnik Genel Džumalon objavio je na Tviteru snimak ekrana sa Discord kanala u kojem je Sincarnate, što je umetničko ime dizajnera igara Džejsona Alena, proslavio svoju pobedu na sajmu. Džumalon je napisao:

- Neko se prijavio na umetničko takmičenje sa delom koje je generisala veštačka inteligencija i osvojio prvu nagradu. Da, to je prilično je**no us**no.

Кomentari na objavu variraju od očaja i besa jer se umetnici, digitalni i tradicionalni, brinu da bi njihova egzistencija mogla biti dovedena u pitanje. I to nakon što su ih godinama ubeđivali da će kreativni rad biti bezbedan od automatizacije vođene veštačkom inteligencijom.

Alenu, sa drugestrane, nije žao što je pobedio. U intervjuu za Pueblo Chieftain, Alen je rekao:

- Želeo sam da nešto kažem putem umetničkih dela stvorenih veštačkom inteligencijom. Osećam kao da sam to postigao i neću da se izvinjavam zbog toga.

Alen je poslao tri rada stvorena uz Midjourney nakon što je testirao različite fraze, iako je odbio da otkrije kombinaciju reči koje je dao generatoru da bi napravio pobednički rad. On je procenio vrednost dela na 750 dolara, što je cena za koju je smatrao da je srazmerna količini utrošenog vremena - oko 80 sati.

Pobednički rad, Theatre D’opera Spatial, jeste bujna scena u kojoj tri figure zauzimaju pozlaćenu sobu sa ogromnim kružnim prozorom koji gleda na daleki pejzaž. Alen se od početka nadao da će pobediti, ne radi pobede, već radi sticanja prava da se nazove umetnikom.

- Osećam kao da, trenutno, umetnička zajednica ulazi u egzistencijalnu krizu ako već nije. Veliki faktor toga je… disruptivna tehnologija veštačke inteligencije - rekao je Alen.

- Mnogi ljudi kažu: "AI nikada neće preuzeti kreativne poslove, to nikada neće biti nešto o čemu će umetnici i vajari morati da brinu". I evo nas usred toga, bavimo se time upravo SADA.

U budućnosti, Alen je predložio, da bi sajam možda želeo da uključi veštačku inteligenciju kao potkategoriju za nagradu za digitalnu umetnost.

(Telegraf.rs/Art news)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    5. septembar 2022 | 15:26

    А шта је"креативно" у "делима" ВИ?... Ту се само ПОНАВЉАЈУ и укрштају ПОСТОЈЕЋИ шаблони. Само НЕУКИМА то може изгледати креативно. ЗАТО је битно образовање, по могућству старо, са једнаким уделом природних и друштвених наука.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA