≫ 

Kritičar lista The Guardian osuo paljbu po novoj izložbi Marine Abramović: Dosadno je

"Pokušavajući da bude više od umetnosti, sama umetnost postaje mnogo manja", naveo je u svom tekstu kritičar

  • 4
Marina Abramovic Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Kritičar britanskog lista The Guardian Džonaton Džons dao je samo dve zvezdice od mogućih pet izložbu Marine Abramović “Kapije i portali” u Galeriji Modern Art Oxford. Njemu je bilo dosadno, kako je i naveo u svom tekstu.

"Sa svojom magnetičnom smirenošću, kada govori tako da izgovara reči kao u nekom osnovnom ritmu – disanja i otkucaja srca. Njena harizma i neobična bezvremenost drže vas hipnotisanim. Njeni asistenti obučeni prema, kako to sama umetnica zove, “Abramović metodu” nažalost ne mogu da dosegnu te nadzemaljske kvalitete. Pa, zamislite da Džudi Denč podučava gomilu ljudi da igra njene najpoznatije uloge. To nije isto. Još gore, fokusira vaš um na to da su ideje koje stoje iza umetnosti prilično mlake", naveo je Džons.

Kako je naveo kritičar u svom tekstu Abramović metod, koji se ovde praktikuje, uključuje dosta sporog hodanja, nežne prinude i senzorne deprivacije, pa tako baš kad se pitate koliko dugo ćete još morati morati da stojite pored zida zatvorenih očiju, vodiči vas pomere na drugo mesto. Kao da ste u projektu „Veštica iz Blera“, prenosi "Danas".

Kako stvari stoje, njemu se izložba nije dopala.

"Pokušavajući da bude više od umetnosti, sama umetnost postaje mnogo manja", naveo je u svom tekstu Džonaton Džons.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA