≫ 

Zapalio crtež Fride Kalo da bi ga "prebacio u Metaverzum": Meksičke vlasti ispituju milionera

"Slika je trajno prebačena u Metaverzum 30. jula 2022"

  • 0
frida kalo crtez nft Printskrin: YT/FridaNFT

Meksički kolekcionar Martin Mobarak tvrdi da je zapalio crtež Fride Кalo u okviru svoje NFT inicijative Frida.NFT. Arte Capital je prošle nedelje na Tviteru postavio video na kome se naizgled vidi paljenje.

Prema Frida.NFT stranici, crtež je ocenjen kao autentičan od strane meksičkog trgovca umetninama Andresa Sigela pre nego što je uništen u Mobarakovom stanu u Majamiju, na privatnom događaju sa 200 prisutnih.

Crtež, Fantasmones sinisteros (1944), izvađen je iz rukava, stavljen u čašu za martini sa suvim ledom i spaljen.

Na stranici sa čestim pitanjima Frida.NFT se navodi:

- Slika je trajno prebačena u Metaverzum 30. jula 2022.

Pogledajte snimak:

Кako se navodi na sajtu, Frida.NFT će pomoći u finansiranju umetničkih institucija za koje Mobarak tvrdi da je radio, uključujući Muzej Fride Кalo u Meksiko Sitiju i Palatu lepih umetnosti.

Meksički Nacionalni institut za likovnu umetnost i književnost objavio je saopštenje u kojem negira da je njihova institucija ikada primila donaciju ili da je radila sa Mobarakom. Još uvek nije jasno da li je muzej Fride Кalo u prošlosti dobijao sredstva od Mobaraka.

Frida Kahlo Kalo Foto: Profimedia/akg-images

Da li je sam crtež autentičan takođe nije jasno, ali meksičke vlasti su rekle da planiraju da to istraže. Ako otkriju da je crtež autentičan, Mobarak bi se mogao suočiti sa pravnim problemima.

- U Meksiku namerno uništavanje umetničkog spomenika predstavlja krivično delo u smislu Federalnog zakona o arheološkim, umetničkim i istorijskim spomenicima i zonama - navodi se u saopštenju Instituta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA