• 0
 ≫ 

Spoj umetnosti i psihologije: Otvorena izložba slika Isidore Ivanović

, Telegraf
 ≫ 

Izložba “Daljina u pogledima” trajaće do 23. decembra ove godine

  • 0
Otvaranje izlozbe Daljina u pogledima

Foto: Denis Dimovski

Izložba “Daljina u pogledima” Isidore Ivanović otvorena je u galeriji Atelier DivArt, Kosančićev venac 3.

Izložbu slika izvedenih u kombinovanoj tehnici je otvorila istoričarka umetnosti, Slavica Obradinović, koja je istakla da na Isidorinim slikama svaki detalj ima značajno mesto bilo da je to portretski lik, ruka, pogled ili dekorativni elementi u pozadini.

Otvaranje izlozbe Daljina u pogledima

Foto: Denis Dimovski

- Kada realistične likove smesti u pozadinu koja asocira na QR kodove ili piksele dešava se buđenje tradicionalne slike koja suptilno nedvosmisleno dobija mesto u današnjici. Na svim slikama ovog ciklusa fokus je u pogledu osobe s portretskim karakteristikama koji je usredsređen u daleku nedefinisanu tačku tragajući za odgovorima u osami - izjavila je na otvatanju izložbe Slavica Obradinović.

Otvaranje izlozbe Daljina u pogledima

Foto: Denis Dimovski

Smisao Isidorinog stvaralaštva je bavljenje moralnim, društvenim i emotivnim vrednostima kao osnovnom aspektu civilizacije. Naglašena je ljubav prema bližnjima, deci, što je i okosnica ljudskog bića i društva. Evocirajući uspomene, ona podstiče posmatrača da se zapita o svom poreklu, početku, životnom putu, otuđenju koje se na njemu desilo i povratku iskonskom u emotivnom smislu. Osim što odlično vlada anatomijom umetnica izučava i psihologiju čoveka, predstavljajući osobe uhvaćene u klopku samoće, otuđenja, neizvesnosti.

- Ideju pronalazim posmatrajući okruženje, u ljudima oko mene, u svojim najbližima. Njihovi likovi su mi pomogli da se dublje zagledam u ono istinsko koje emotivno i psihološki prožima svakoga od nas. Ono što nas navodi da se preispitujemo, sagledavamo, udaljavamo ili povezujemo sa drugima, ali pre svega sa nama samima kao suštinskim, mislećim bićima definisanim osećanjima - izjavila je umetnica i autroka izložbe, Isidora Ivanović.

Otvaranje izlozbe Daljina u pogledima

Foto: Denis Dimovski

Dok slike daju optimističan pogled ka budućnosti, Isidora crtežom i bojom tka sliku spoznavanja samog sebe, ukazujući na značaj međuljudskih odnosa.

Otvaranje izlozbe Daljina u pogledima

Foto: Denis Dimovski

Isidora je na našoj likovnoj sceni prisutna već duži niz godina, okrenuta je tradicionalnom štafelajnom slikarstvu gde na autentičan način predstavlja savremeni trenutak, a na njenim slikama ogleda se majstorstvo kako u crtežu tako i slikanju.

Izložba “Daljina u pogledima” trajaće do 23. decembra ove godine, u galeriji Atelier Divart.

Video: Otvorena foto izložba Primenjena nostalgija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok