≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izložba "We All P(r)ay for Internet" Pavla Banovića od 9. marta do 23. aprila

Vreme čitanja: oko 3 min.

Radovi izloženi u Galeriji Novembar predstavljaju dosadašnji opus sačinjen od video radova, video performansa, fotografija i konceptualnih radova.

  • 0
Pavle Banović, izložba Foto: Pavle Banović/Galerija Novembar/Promo

Otvaranje samostalne izložbe "We All P(r)ay for Internet" vizuelnog i konceptualnog umetnika, Pavla Banovića, je u četvrtak 9. marta u 18h u Galeriji Novembar.

Otkako se pojavio na likovnoj sceni Beograda, Pavle Banović je dao publici i kritici ono što žele – sadržaj vredan konzumiranja. Od studentskih radova sa Likovne akademije do Mangelos nagrade prošle godine Pavle Banović uspeva da nam drži pažnju. U svojim radovima Pavle se bavi temama – konzumacijom sadržanja, pažnjom, proizvodnjom želje, ali i šire, Internet kulturom, pop kulturom, estetikom društvenih mreža, svakodnevnim životom off i online, kao i ljubavlju i telesnošću u današnje vreme.

Radovi izloženi u Galeriji Novembar predstavljaju dosadašnji opus sačinjen od video radova, video performansa, fotografija i konceptualnih radova.

Izložba traje do 23. aprila. Posetioci mogu pogledati radove u Galeriji Novembar – od utorka do petka od 12 do 20h, subotom 10-16h i nedeljom 10-14h.

Samostalna izložba OD POPA UŠI, autorke Nevene Popović

Samostalna izložba skulptura malog formata, kolaža i fotografija „Od popa uši“ umetnice Nevene Popović biće otvorena u četvrtak, 16. marta 2023. godine u 19h u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka.

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

KUĆA predstavlja skloniteljski vid velike majke. Kao grad i kao hram, nalazi se u središtu sveta. Označava unutrašnje biće, a njeni delovi, spratovi, podrum i tavan, različita stanja duše (Mali rečnik tradicionalnih simbola)

- Tema koja me zaokuplja i kojom se bavim duži vremenski period jeste dom. Izučavam tradicionalne tehnike gradnje, istražujem kuću kao artefakt nekoliko generacija, zanima me koliko seže individualno sećanje na prošlost. Antropološke teme u mom fokusu su ono što nastaje, ono što nestaje i ono što ostaje: tradicionalna arhitektura, poznavanje i korišćenje lokalnih materijala, organizacija domaćinstva, geografsko lociranje, potomstvo, migracije, zagađenje, ekologija...

U mom radu evidentno je povezivanje nasleđa sa sadašnjim trenutkom. Analiziram promene u načinu razmišljanja, pronalazim materijalne tragove, beležim svoja razmišljanja vizuelnim postupkom koristeći različite materijale, tehnike i medije.

Od popa uši – je arhaičan narodni izraz, koji karakteriše kratkoća i jasnoća izrečene misli. Danas je ova izreka verovatno nedovoljno jasna, a odnosi se na mesto prepuno stvari u kome nema reda i gde samo fale od popa uši - navodi autorka u uvodnoj reči kataloga izložbe.

Nevena Popović (1976) je likovna umetnica koja je na umetničkoj sceni prisutna od 2001. godine. Školovala se na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde je završila osnovne, magistarske i doktorske umetničke studije, a kao gost - student boravila je u Beču i Solunu. Član je ULUS-a (2005) i međunarodnog udruženja Sculpture-network (2014). Učestvovala je na brojnim izložbama, umetničkim događajima, likovnim kolonijama i radionicama u Srbiji i inostranstvu. Odabrane samostalne izložbe: Skupljači vremena, Galerija Meander, Apatin, 2018; Skupljači vremena, Galerija Remont, 2018; Srećnom čoveku sat ne otkucava, Likovna galerija KCB, 2015; Na povratnom putu, Galerija savremene umetnosti Pančevo, 2009; Ne postoji svet, samo ostrva.., Prodajna galerija „Beograd“, 2008; Uslojavanje, Galerija Zvono, 2007; Ring, Galerija SULUJ, 2002. Autor je brojnih programa za decu i mlade za koje je dobila nekoliko nagrada među kojima je i nagrada FLU „Bogomil Karlavaris“ (2014). Njen pedagoški rad poslednjih devet godina vezan je za Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici gde je zaposlena u zvanju docenta.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negpvanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba traje do 3. aprila 2023. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA