≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba Šejmusa Marfija vodi vas od Kosova do Avganistana: Zamislite živote ljudi na ovim fotografijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložbu "Hollow in the hand" Šejmusa Marfija možete pogledati u sklopu 11. Beogradskog irskog festivala

  • 0
FESTIVAL BEOGRAD OTVARANJE Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Otvaranjem izložbe "Hollow in the hand" Šejmusa Marfija u Ustanovi kulture Parobrod otvoren je 11. Beogradski irski festival prošlog petka. Mnogobrojni posetioci su tako mogli da pogledaju živopisne fotografije, koje je umetnik napravi tokom putovanja po Srbiji, Vašingtonu i Avganistanu.

Sama izložba "Hollow In the Hand" (Praznina ruke) je saradnja Šejmusa Marfija i muzičarke Pi Džej Harvi. Ono što je zanimljivo jeste da na osnovu ovog projekta umetnik objavio istoimenu knjigu, "The Hollow of the Hand" 2015. godine. S druge strane, Harvijeva je saradnju pretočila u njen album "The Hope Six Demolition Project".

Pre same izložbe. prisutnima se obratio Jaš Kaminski, direktor Beogradskom irskog festivala.

- Hvala vam svima što ste došli. Lepo je videti nova lica. Hteo bih da kažem nekoliko reči o Šejmusu. On pravi dokumentarne fotografije i dobitnik je nekoliko nagrada iz domena fotografije. Takođe je i filmadžija. Koncept onog što vidimo ovde je framgent celog projekta koji je započeo 2011. Veoma sam zahvalan što ima Šejmusa ovde.

- Šejmus je, što mi Irci kažemo, londoski Irac. Tu su njegove fotografije iz Avganistana, Kosova, Vašingtona i drugih delova sveta. Hvala ti, Šejmus. Divno putovanje. Hteo bih da zahvalim timu Beogradskog irskog festivala. Ovo je prva godina druge decenije, odnosno 11 godina programa. Veoma smo srećni sa ovim multidiscplinarnim programom. Imamo i jak muzički program, a kapela muziku iz Srbije i Irske", naveo je gospodin Kaminski u svom govoru.

Potom se prisutnima obratio i umetnik Šejmus Marfi.

- Drago mi je što sam ovde u Beogradu po prvi put i na Beogradskom irskom festivalu. Hvala puno Jašu. Hvala puno Nini i fotografu Marku Risoviću. Oboje ste vredno radili da dovede šou ovde. Na prethodnim projektima sa Pi Džej Harvi, ušao sam kasnije u proces, napraviši 12 kratkih filmova za njen poslednji album. Na ovom projektu, ona (Pi Džej Harvi, prim.aut) i ja odlučili smo da radimo na istom mestu u isto vreme. Pored toga, nemamo veće planove... Mislim da mi umetnici gravitiramo prema onom što nas interesuje... Dozvoljava nam da ulazimo u živote drugih ljudi. Ono što bih voleo, kada pogledate fotografije, da zamislite kako je ljudima u životu na slici. Hvala što ste ovde i nadam se da ćete uživati u izložbi. Hvala Beogradskom irskom festivalu", naveo je umetnik.

Ako ste ljubitelj umetnosti i Irske, ova izložba je definitivno za vas.

Beogradski irski festival traje do 19. marta, a celokupan program možete pogledati ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA